Ga naar submenu Ga naar zoekveld

We weten niet zo veel

Deel:

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

We weten niet zo veel – PopUpGedachte woensdag 23 mei 2018

Het is een feestelijke dag voor mij. Gisteren is de 100 procent behaald van de crowdfunding die ik heb opgezet. Meer dan 130 mensen hebben bijgedragen. En we hebben zelfs nog twee dagen te gaan. Elk moment de afgelopen weken dat iemand weer iets had bijgedragen, was ook een moment van ongeloof. ‘Écht?’ dacht ik dan? Weet je het zeker? Er is zo weinig zeker. Wat ermee gaat gebeuren, hoe het gaat gebeuren. Dat is het gekke van deze crowdfunding: op basis van toch min of meer toevallige resultaten uit het verleden, vraag ik mensen om een jaar aan boord te stappen, door bij te dragen. Ik vraag ze erop te gokken dat, als ze meedoen en me door hun bijdrages tijd te besteden geven, dat er dan wel iets zal komen. Maar niets is zeker. Niet eens of ik leef. Niet wat ik doe, waar ik in geloof, waar ik op hoop. Er is heel veel reden om aan te nemen dat het goed besteed zal worden, maar zekerheid? Er zijn veel lezers en luisteraars van de PopUpGedachtes die besloten hebben bij te dragen, veel van hen ken ik niet eens. En toch is er een band gegroeid zo in de vroege ochtenden (of late avonden, voor sommige late luisteraars). Verbonden in eenzelfde mindset, eenzelfde hoop, eenzelfde idee.

In een lezing van vanochtend komen de leerlingen van Jezus tegen de rabbi zeggen: ‘Meester, we hebben iemand die ons niet volgt, in uw naam duivels zien uitdrijven, en we hebben getracht het hem te beletten, omdat hij geen volgeling van ons was.’ Maar Jezus zei: ‘Belet het hem niet, want iemand die een wonder doet in mijn Naam, zal niet zo grif ongunstig over Mij spreken. Wie niet tegen ons is, is voor ons.’ Een vrij relaxte reactie voor iemand die nogal een serieuze taak op zich genomen heeft in de wereld. Iets met ‘m redden, en de mensheid erbij. En dan toch zo weinig controle willen houden over de beweging. Laat maar gaan. Gebruikt hij mijn naam? Dan zal hij of zij wel in dezelfde geest willen handelen. We weten niet zo veel. We weten niet zo veel zeker. En we hoeven het ook niet allemaal te willen uitzoeken.

Ons leven is als een nevel die opkomt en weer voorbijgaat, schrijft briefschrijver Jakobus. Dat is weliswaar op geen enkele manier wat ik ervaar. Ik ben nu 37, dat is al best een lange tijd en ik hoop er nog wel even te zijn. En toch, de kwetsbaarheid, het niet weten waar ik volgend jaar zal zijn en dat ik een jaar of vijf geleden niet had kunnen weten dat ik hier nu zo zou zitten. Jakobus noemt het hoogmoed om vastbesloten te zeggen: ik ga dit doen, ik ga het zus aanpakken. Hij schrijft: ‘Broeders en zusters, gij die zegt: ‘Vandaag of morgen gaan zij naar die en die stad,  wij zullen er een jaar doorbrengen en handel drijven en geld verdienen…’ Gij weet niet eens wat de dag van morgen zal brengen! Wat is uw leven? Een nevel die een ogenblik verschijnt om weldra te ver­dwijnen.’

Wat niet betekent geen plannen te maken, maar altijd te weten dat er maar iets hoeft te gebeuren of alles is anders in het leven. Er sterft iemand, je komt iemand tegen, je verliest een baan, je vindt een baan, er gebeurt iets in de politiek hier in de buurt of aan de andere kant van de wereld en opeens doe je andere dingen, wil je andere dingen, voel je andere dingen. Er zijn niet zoveel dingen zeker in het leven. Op een paar na, zo zegt mijn favoriete dichter Padraig O Tuáma, in mijn vertaling (een fragment):

De zekerheden van het leven

Dat je wordt geboren

En dat je sterft

Dat je soms voldoende liefde geeft

En soms niet

Dat leven niet eerlijk is

Dat leven soms goed is

En soms meer dan goed

Dat leven vaak niet zo goed is

Dat leven echt is

En als je het goed kunt hebben

Heb het dan goed

Met liefde

Met kunst

En zin

Dat je zult moeten erkennen dat dingen nu eenmaal veranderen

Voor je sterft

En je sterft sowieso

Dus zou je net zo goed kunnen gaan leven

Kunnen gaan liefhebben

Zou je net zo goed kunnen liefhebben

Goed kunnen liefhebben

Fragment uit ‘Facts of life’ van Padraig O Tuama, from Sorry for Your Troubles (Canterbury Press, 2013 (vertaling Rikko Voorberg)

Hier vind je drie tekstgedeeltes die Rikko vanochtend las.


afbeelding
afbeelding.

Deze rubriek heeft een eigen boek: Lazarus staat op. Daarin zijn de 25 mooiste ochtendgedachtes van de afgelopen tijd gebundeld en geïllustreerd door Joanne Zwart.

Lazarus staat op | Rikko Voorberg | Vuurbaak | ISBN 9789460050404 | € 17,95

BewarenBewaren

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--