Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Reisgenoten: samen oefenen voor de nieuwe wereld die Jezus voor ogen heeft

Deel:

Hoe kun je geloof een plek geven in je leven? Die vraag laat Johan ter Beek niet los. Hij denkt na over nieuwe manieren om dit te doen en lanceert nu ‘Reisgenoten’: geen nieuwe kerk, geen instemming vereist met bepaalde geloofsdogma’s, maar samen oefenen voor de nieuwe wereld zoals Jezus die voor ogen heeft aan de hand van vijf begrippen.  

Take these broken wings

And learn to fly again

And learn to live so free

When we hear the voices sing

The book of love will open up

And let us in

Take these broken wings…

Dit lied – Broken Wings van Mr. Mister – werd het afgelopen jaar op het Gracelandfestival luidkeels meegezongen. Op zondagmorgen gingen we op zoek naar een nieuw soort christelijk geloof. Deze zoektocht krijgt de laatste jaren verschillende namen: Seculier christendom (Graceland Festival) of Progressief christendom (Lazarus 7keer7 tour).

Deze zoekers zijn niet orthodox, maar ook niet vrijzinnig. Kritisch, maar niet veroordelend. Soms worden ze tijdens hun exploratie grensgangers of kerkloze. Maar wat hen bindt is dat ze vooral op zoek zijn naar nieuwe manieren om te geloven, mystieke vormen van geloof, soms vol van actie, dan weer van stilte. Daarom vinden ze veel herkenning in deze vogel met gebroken vleugels die probeert om weer te leren vliegen.

Op weg naar de nieuwe wereld

Reisgenoten is zo’n poging om te leren vliegen. Met uiteindelijk één doel: op weg gaan naar de nieuwe wereld van God. Zoals de Amerikaanse christen-activist Shane Claiborne zegt: ‘Another world is possible.’ De theologie en de verhalen uit dit ‘nieuwe’ christendom verwijzen naar die nieuwe wereld die christenen aanduiden met de woorden ‘nieuwe schepping’ of ‘koninkrijk van God’. Jezus laat ons deze wereld zien en heeft de weg ernaartoe gelegd. We zijn dus ‘mensen van de weg’.

Met Reisgenoten willen we dit ‘nieuwe’ christendom praktisch vormgeven. Als reisgenoot word je deel van een gemeenschap die gaat oefenen voor de nieuwe wereld van Jezus. Terwijl we onderweg zijn naar dat koninkrijk van God wordt er in jouw leven steeds meer zichtbaar van die nieuwe schepping. Het doel is niet een nieuw gebouw, of een belijdenis, maar samen deel je het verlangen om het een plek te geven in je leven.

Geen nieuwe kerk

Als reisgenoot begin je dus geen nieuwe kerk. Je hoeft het ook niet met elkaar eens te zijn over de antwoorden op geloofsvragen. Als reisgenoot mag je twijfelen, kritisch zijn, geloven en enthousiast zijn. Wellicht ben je kerkloze, grensganger, progressief christelijk of seculier christelijk, agnost of een atheïst op zoek naar een betere wereld. Kortom: wie of wat je bent maakt niet uit: we gaan samen oefenen.

Dat oefenen doen we volgens een leefregel die bestaat uit vijf werkwoorden. Die leefregel is geen dwingende wet, maar een richting die je kunt inslaan in het leven. Deze vijf werkwoorden geven onze ‘oefengebieden’ weer om te proberen nu al een klein beetje van Gods koninkrijk te laten zien. Het zijn niet zomaar werkwoorden; ze komen voort uit nieuwe theologische verhalen van bijvoorbeeld Tom (N.T.) Wright, Rob Bell, Brian McLaren, Shane Claiborne en Peter Rollins. Ze hebben hun wortels in oude tradities: die van de Bijbel, woestijnvaders en monniken. Maar we laten ons ook inspireren door moderne geloofsverhalen van activisten. Het afgelopen jaar heb ik ze opgesteld samen met mensen die samenkwamen met het verlangen om hun leven anders in te richten.

Vijf werkwoorden van Reisgenoten

De vijf werkwoorden die toen zijn opgesteld zijn niet meer dan een geraamte zonder vlees, ze zijn niet af. Het idee is dat je er mee gaat spelen, dat je ervaringen opdoet. Zo kan er tijdens dit oefenen vlees op de botten komen. Ik ga ervan uit dat de diversiteit onder ons juist een interessant inkleuring kan geven.

afbeelding
afbeelding.

    

Maken – Een Reisgenoot is op weg naar een nieuwe wereld. ‘Another World is Possible’ is onze overtuiging. We geloven dat we deze nieuwe wereld om ons heen mogen creëren. We zijn creatieve mensen, kunstenaars, bedoeld iets nieuws te maken, iets mooier laten worden. Bij nieuw maken hoort ook recht doen en rechtzetten, leven op een duurzame manier met het klimaat, aarde en dieren. Vernieuwend en progressief. Met liefde voor jezelf en de ander. Openstaan voor en het scheppen van ideeën. We zijn nieuwsgierig en zoeken uitdaging.

afbeelding
afbeelding.

Liefhebben – Een Reisgenoot gaat voor radicale inclusiviteit. Iedereen is welkom om op weg te gaan. We willen ons aan elkaar verbinden, voor elkaar zorgen, samen eten, feesten, dansen en praten, het leven delen, onze middelen delen, als het even kan in een lokale community.
Deze radicale inclusiviteit werkt als een virus: ook als je het moeilijk vindt om anderen te omarmen, word je ermee besmet. We vieren onze kwetsbaarheid. Diversiteit zien we als een kracht. Omarmen is een kwestie van liefhebben.

afbeelding
afbeelding.

Zijn – Rust en stilte zijn net zo belangrijk als in het beweging zijn. In die stilte beseffen we dat we onderdeel uitmaken van een groot mysterie: het leven, het universum, de energie, het goede, de liefde, de geest, de schoonheid, God. Ons verstand en onze zintuigen, onze taal en theologie is altijd te beperkt om te bevatten hoe mooi en allesomarmend dit mysterie is. We gaan naar een klooster, doen spirituele oefeningen en zoeken naar eenvoud en focus.

afbeelding
afbeelding.


Vertellen
– Reisgenoten zijn verhalenvertellers. We vertellen over onze bronnen en wortels.. We proberen aan oude woorden nieuwe betekenis te geven in ons leven. En we geloven dat we deel uitmaken van een groter verhaal. In dat verhaal worden we geroepen om acteur te zijn en mee te spelen. Het is een verhaal over een nieuwe wereld, een nieuwe start, een nieuwe mens, vriendschap. Het verhaal zoals we dat zien in Jezus. We ontvangen in dit verhaal alles voor ons eigen verhaal: uitdaging, creativiteit, samenleven, maar ook twijfel, pijn en lijden en de plaats die we dit proberen te geven.

afbeelding
afbeelding.

Leren – Reisgenoten stellen vragen. We mogen twijfelen aan onze waarheden en twijfelen aan onze twijfel. Leven met paradoxen. We leren om kritisch te denken en te onderzoeken. We willen openstaan voor anderen en hun verhaal. Humor, religie en kunst horen bij elkaar. We willen discussiëren en praten, maar dit altijd omzetten in Maken, Liefhebben en Zijn.

Tot zover de theorie: heel praktisch nodig ik je uit om groepen te vormen, na de zomer . Het idee is dat je 1x per maand bijelkaar komt. Elke maand krijg je een serie uitdagingen in deze vijf gebieden. Je oefent samen en deelt je ervaring met andere reisgenoten. Zo vormen we lichte communities of practice en oefenen we op reis naar het leven in de ‘andere wereld’.


afbeelding
afbeelding.

Wil je meer weten? Johan vertelt tijdens het Graceland Festival in augustus meer over Reisgenoten. Je kunt ook een kijkje nemen op de site of de Facebookpagina. En ben je benieuwd of er mensen in jouw omgeving Reisgenoot willen worden? Kijk dan op annalogue.org/reisgenoten

Geschreven door

Johan ter Beek

--:--