Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Strijden tegen slavernij met je kledingkast… #whyslavery

Deel:

Deze week kom je de term #whyslavery tegen in de media: om moderne slavernij aan te kaarten. Klinkt erg abstract en ver weg, tot je de labels van je kleding gaat bekijken. En dan blijkt dat je wel degelijk íets kunt doen, ontdekte Marieta. 

Ik ben dol op kleding. Altijd al geweest. Als kind koos ik samen met mijn moeder stofjes uit, die zij vervolgens omtoverde in kledingstukken. In mijn journalistieke leven ben ik nog een tijdje modejournalist geweest voor een vakblad. Als een van de eersten kenden mijn collega’s en ik de trends, wisten we wat er ‘in’ zou komen én met behulp van goede trendwatchers wisten we ook nog iets van het maatschappelijke waarom erachter (ja, die zijn er dus echt).

Stijlvolle kopieën

Mode is voor mij kunst waarmee ik graag gezien word. Ik had alleen één probleem. Mijn portemonnee is te smal voor de Prada’s, Stella McCartney’s en Chanels van deze wereld. Daarom nam ik mijn toevlucht tot de goedkope, maar vaak ook stijlvolle kopieën van de fast fashion bedrijven als Zara en H&M.

Toch begon dat te knagen. Ik wist dat niet alles even verantwoord werd gemaakt; dat naaisters vaak niet konden leven van de lonen die ze betaald kregen, dat de lange werkdagen waren niet bepaald goed voor hun gezondheid en dat de werkomstandigheden niet optimaal waren. Toen stortte in 2013 ook nog textielfabriek Rana Plaza in Bangladesh in waardoor meer dan 11oo mensen de dood vonden. Even stond ik erbij stil. Maar ik liet me weer in slaap sussen door alle goede voornemens en prachtige beloften die er door de kledingketens werd gedaan.

Vasten van mode

Toen ik me dit jaar voorbereidde op de Veertigdagentijd en mezelf afvroeg waarvan ik dit keer zou vasten, besloot ik dat het mode moest zijn. Alcohol, koffie en vlees kan ik makkelijk laten staan, maar kleding was een ander verhaal. Ik geloofde het verhaal dat de modebranche me had verteld: dat ik me echt beter zou voelen door een aankoop van een nieuw kledingstuk. Sterker nog, dat ik het ook echt nodig had. Over verslaving gesproken …
Ik besloot me in die veertig dagen opnieuw te verdiepen in de branche. En wat ik las was niet best. Ondanks een mooi convenant wordt het personeel van veel producenten nog steeds  onderbetaald en worden Syrische vluchtelingen uitgebuit in Turkse kledingfabrieken. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden van verhalen die ik las.
Ik besloot een lijst op te stellen van merken die het anders deden en mijn Instagram-tijdlijn te vullen met deze namen, om te kunnen zien wat er op dat gebied allemaal gebeurt en me daardoor te laten inspireren. En ik kocht zes weken lang niets. Pasen vierde ik in mijn eerste, duurzame jurk.

In die veertig dagen is er een knopje in mijn hoofd omgezet en daarna ben ik anders gaan winkelen. Minder, dat vooral. En wat ik koop, probeer ik fair te kopen, of tweedehands. Simpelweg omdat ik vind dat een ander niet hoeft te lijden onder mijn behoefte aan ‘iets nieuws’ (wat ik vaak ook niet écht nodig heb). Alleen als ik het écht nodig heb, ik het niet kan vinden op een fair geproduceerde manier of het gewoonweg te duur voor me is, koop ik bij de ketens. Dat gaat me nu een half jaar later best goed af en kan ik de aankopen bij niet-faire winkels op één hand tellen. Mijn duurzame aankopen overigens ook. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht van mezelf en dat ging voorheen toch echt anders.

Dit is mijn bijdrage

Deze week is er in de media extra aandacht voor moderne slavernij onder de noemer #whyslavery. Veel uitbuiting van mensen is ver-van-je-bed, of in werelden die nauwelijks toegankelijk zijn. Maar je kunt wel íets doen, en heeft te maken met het aanschaffen van Westerse luxeproducten zoals koffie, chocolade én kleding. Respectvol consumeren is simpelweg een mooi stapje op weg naar een betere wereld die eerlijk is voor en recht doet aan álle mensen. En ik wil daar dan toch graag een bijdrage aan leveren.


– Wil je weten hoe het ervoor staat in de kledingbranche? Dit is bijvoorbeeld een aardig artikel  en ook bij de FNV vind je veel goede info.
– Wil je bekijken wat er zoal aan faire kleding te koop is? Dit is een mooie verzamelsite, scheelt je veel zoekwerk.
– En in dit artikel van Arianne vind je haalbare tips om met je kledingkast aan de slag te gaan.


Geschreven door

Marieta van Driel

--:--