Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een duurzamere kledingkast? Dat doe je zo!

Wist je dat mode, na olie, de meest vervuilende industrie ter wereld is? En dat wij Nederlanders bijna een derde van de kleding in onze kast niet dragen? Wilbert geeft je tips om anders en duurzamer je mode-items in te slaan. 

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vlees eten? Dat is niet per se nodig. Maar in het geval van kleding ligt dat anders: je kunt toch echt niet zonder. Maar op dit moment we hebben er wel een beetje veel van. Volgens onderzoek van de HvA heeft de gemiddelde Nederlander maar liefst 173 kledingstukken in de kast hangen. Ongeveer een derde daarvan dragen we nooit. Desondanks kopen we meer en sneller dan ooit: zo’n 60 kledingstukken per jaar. Dat is maar liefst twee keer zo snel als 15 jaar geleden. Als je dan bedenkt dat mode, op olie na, de vervuilendste industrie ter wereld is … 

(Lees verder onder het filmpje.) 

Gelukkig is er de kledingcontainer…

Wat zouden we daaraan kunnen doen, mannen broeders/vrouwen zusters? Weggooien in zo’n kledingcontainer? Nou, een groot deel van onze kleding is ondertussen van zo’n slechte kwaliteit dat het alleen maar geschikt is om te versnipperen. De overige 4,3 ton wordt geëxporteerd. Nederland staat in de top 10 van exporterende landen.

Het voelt misschien lekker dat al die kleding op het zuidelijk halfrond afgeleverd wordt, maar daar kunnen ze er ook niks mee. Daarom hebben maar liefst 42 landen – voornamelijk in Afrika –  de invoer van tweedehands kleding verboden of beperkt, omdat het de eigen markt verpest. (Meer lezen? Lees hoofdstuk 3 van Groene Leugens).

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de erbarmelijke omstandigheden waarin onze kleding wordt geproduceerd. Naar aanleiding van de dodelijke ongelukken in de fabrieken verandert er langzaam maar zeker iets, maar het gaat nog niet snel genoeg.

Wat kun jij doen?

Wat kun je dan het beste doen? Een lijstje.
1 Koop geen kleding of repareer je kleding als het stuk is. Of doe eens een No buy challenge  voor een bepaalde tijd. Lees er hier meer over.
2 Koop tweedehands kleding. Ik koop het grootste deel van mijn kleding via Vinted. Marktplaats kan natuurlijk ook!
3 Koop duurzaam en eerlijk geproduceerde kleding. Een goede lijst met eerlijke(re) merken vind je hier. Goede merktips vind je bijvoorbeeld op de site van Mondiaal FNV, en hier staat een uitgebreide lijst met webshops die allemaal verantwoord geproduceerde kleding verkopen. En helemaal handig: Project Cece is een verzamelsite van zo’n 300 merken en winkels die eerlijke kleding verkopen. Pas je je kleding liever? Ga dan eens langs bij bijvoorbeeld Nukuhiva.
4 Laat je inspireren. Kijk bijvoorbeeld eens bij platforms als When Sara Smiles, Fair Friday of Let's Talk Slow die ook op Instagram te vinden zijn en informatieve blogs en boeken hebben geschreven.  
5 Koop kleding van goede kwaliteit. Die blijft ten minste lang goed. Check bijvoorbeeld of je het minimaal 30 keer gaat dragen. En zeg nee tegen fast fashion.

Kortom: wil je iets veranderen, verdiep je dan. Er zijn mogelijkheden genoeg. En neem iets meer tijd voor het uitkiezen van je kleding. Ga niet op je impulsen af, maar koop dingen die je écht mooi vindt. Dat is een mooie bijkomstigheid bij deze kleding: het is vaak nét wat bijzonderder, en er is minder van geproduceerd.

Als laatste: je hóeft niet alles te kopen. Huren kan ook. Dutch Spirit verhuurt pakken, en LENA verhuurt bijzondere dameskleding. Of leen iets van een vriend of vriendin!

PS De mooiste en leukste campage over meer over je kleding nadenken is van Patagonia, uit 2011. Don’t buy this jacket!

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--