Ga naar submenu Ga naar zoekveld

We poetsen ons zot, maar dat is niet zonder impact

Duurzaam leven is een lastig klusje. Er zitten zoveel haken en ogen aan dat we vaak verzanden in ‘dan maar niets’. En dat moet nu eens afgelopen zijn, zegt Wilbert van de Kamp. Hij gaat met en voor jou op zoek naar antwoorden. Deze keer: schoonmaakmiddelen!  

Deel:

Een effect van de lente die aanbreekt, of van het weer dat mooier wordt: opruimen en schoonmaken! We poetsen ons zot! De keuken, de ramen, de badkamer: alles moet schoon! En daar zitten twee hete hangijzers aan: diertesten en de impact van al deze schoonmaakmiddelen op het milieu. Voor elk klusje is er wel een ander schoonmaakmiddel te koop. De ene is nog schadelijker dan de ander, terwijl je eigenlijk maar een product of vijf nodig hebt om je huis schoon te houden: 

  • groene zeep
  • schoonmaakazijn tegen kalk 
  • wc-reiniger 
  • zuiveringszout 
  • afwasmiddel 

Bijvullen

Maar eerst: plastic. Elk flacon schoonmaakmiddel of stuk zeep dat je koopt is gemaakt van plastic. En elke keer koop je weer een nieuwe. De oude belandt in het meest gunstige geval bij je gescheiden plastic en wordt gerecycled. Maar meestal is dat niet het geval. Er is een supermakkelijke oplossing: bijvullen. Bij steeds meer supermarkten kan het. Of koop geconcentreerde producten. Daar zit minder water in, dus minder vervoersuitstoot. En je doet er veel langer mee. Een superleuk idee is de Bubble Buddy, een rasp waarmee je een stuk zeep zó omtovert in een sopje voor de afwas of de badkamer. 

Tot zover over wat er om de zeep heen zit. Of de zeep zelf getest is op dieren kan je onder andere checken via Cruelty Free International. Een beoordeling van de andere keurmerken vind je op de website van de Keurmerkenwijzer. Voor alle middelen die je gebruikt geldt natuurlijk: gebruik niet meer dan nodig. En neem eens een kijkje op Oma Weet Raad voor je weer een verpakking met kauwgomreiniger of stickerverwijderaar koopt. 

Geïnspireerd geraakt? Bekijk de mini-docu van Twentie Four over hoe de mensen van Dr. Bronner door middel van zeep de wereld verbeteren:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen


Wilbert van de Kamp is een duurzame ondernemer. Hij zette bijvoorbeeld Omapost op en Appelkruimel & Fris. Daarnaast organiseert hij festivals tegen voedselverspilling.

De komende maanden gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via een reactie op deze Facebook-post.

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--