Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heb jij het goed? Tijd om je geld weg te geven

Van geld geven word je gelukkiger. Dus laat maar rollen, die euro's. Maar hoe kun je je geld het beste weggeven? Wilbert van de Kamp gaat voor jou op zoek naar antwoorden.  

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is een vast onderdeel in de kerk: geld geven voor mensen die het minder hebben dan jij. 'Je tienden geven', zeggen ze in sommige kerken zelfs: tien procent van je inkomen aan iemand geven die het beter kan gebruiken dan jij.

Nu word je ook echt gelukkiger van geld geven, blijkt uit onderzoek. Maar ik heb ook altijd een paar vragen als het daarover gaat: hoe kun je het geld dat je geeft nu het beste besteden? Zonder dat er veel aan de strijkstok bij een goed doel blijft hangen? En aan wie geef ik het? Wat is beter: tien mensen in de buurt te helpen of duizend ver weg?  

Met deze vragen houdt de stroming Effective Altruism zich bezig. Filosoof en hoogleraar bio-ethiek Peter Singer schreef er een boek over: The Most Good You Can Do. Interessant om te lezen en te zien.

Wat kun je nog meer doen? 

  • Als je geld wilt geven, kijk dan welke organisaties hun geld het meest efficiënt besteden, bijvoorbeeld op de Goede Doelen Monitor
     
  • Geef liever voor een langere tijd en in één keer een groot bedrag dan meerdere kleinere bedragen. Het werven van donateurs kost goede doelen veel geld en met grote bedragen kan effectiever geïnvesteerd worden. 
     
  • Je nog verder verdiepen in geven? Struin eens rond op de website van 80.000 hours. En o ja, als je minder of geen geld te geven hebt betekent het niet dat je vrijwilligerswerk of gift geen nut heeft. 
     
  • En tot slot: steek je graag je handen uit de mouwen? Naar een ander land afreizen om daar een paar weekjes vrijwilligerswerk te doen is zeker niet het beste idee. Het kost meer dan het goed doet en kan zelfs schadelijk zijn.

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--