Zinvloed

Ik vind Zinvloed namelijk behoorlijk spannend. Een nieuw project van de EO voor een doelgroep die niet bepaald als EO-liefhebbers te boek staan. Zinvloed moet een platform worden voor zinzoekers, twijfelaars, randkerkelijken, kritisch gelovigen, post-evangelicals, geloofszoekers of vul zelf maar in welke term het beste past. Een platform waar geschreven wordt over spiritualiteit, over schoonheid, over samenzijn en waar engagement en sociale betrokkenheid hoog in het vaandel staan.

Maar hoe moet je dat nu bij elkaar gaan brengen? En wat zijn überhaupt de verwachtingen van deze gemêleerde groep? Dat moeten we de komende maanden zien uit te vinden.

Door de eeuwen heen zijn er altijd weer groepen gelovige twijfelaars geweest die, veelal in een tegenreactie op de mainstream kerk, de behoefte hadden  om hun persoonlijk geloof verder te onderzoeken. En dat is precies wat we met Zinvloed willen doen. In de wetenschap dat er al heel wat over God is gedacht en gezegd en vanuit het besef dat mensen altijd beperkt zijn in wat ze daarover kunnen zeggen. Onze taal blijkt niet toereikend om God volledig te benoemen. Ons denken is te beperkt om God in een gedachte te kunnen vangen. Maar dit neemt niet weg dat we hier, hoe onvolmaakt ook, onophoudelijk naar willen zoeken. In de hoop dat de Geest ook hierin waait.

Ik hoop dat Zinvloed een plek wordt waar deze ‘nieuwe spirituelen’ of zwevende gelovigen zoals deze ook wel genoemd worden, inspiratie en bovenal elkaar kunnen vinden. Om samen te grasduinen in onze rijke tradities. Samen te zoeken, te delen en met open vizier te discussiëren. Ieder vanuit zijn of haar eigen achtergrond en traditie met eigen gedachten over geloof en hoe dit gestalte te geven in het dagelijks leven. Vertrouwende dat we hierin van elkaar kunnen leren.
Dus laten we overvloedig en vol goede zin zijn.