Absurde realiteit | Petitie voor Abdul Ghafoor Ahmadzai.

Het Nederlandse asielbeleid staat niet bekend om haar humane behandeling van staatlozen, asielzoekers of vluchtelingen. De lijst van droevige verhalen lijkt inmiddels eindeloos.

Veel vluchtelingen krijgen geen status in Nederland en verdwijnen in de illegaliteit of gaan terug naar het land van herkomst, en dat is niet altijd zonder gevaar. Vooral niet als bekend is dat je samen hebt gewerkt met westerse troepen; terwijl in je thuisland er mensen zijn die je om die reden maar wat graag een kopje kleiner maken.

De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai ontvluchtte in 2010 Afghanistan waar hij voor de Nederlandse troepen gewerkt had. De reden voor zijn vlucht was de moord op zijn broer die voor de tolk zelf was aangezien.

Door een BBC-reportage waarin Abdul Ghafoor Ahmadzai tegen alle regels in, duidelijk in beeld kwam, liep hij alleen nog maar meer gevaar. Dit terwijl tolken altijd uit beeld moeten blijven om hen zo te beschermen. Daar zijn strenge regels voor.

De landen die troepen naar Afghanistan hebben gezonden, kennen regelingen voor tolken die daar voor hen werkten. Behalve Nederland. In ons land maakt het dus niet uit dat deze man zijn leven niet zeker is doordat hij met Nederlanders heeft samengewerkt.

Na lange omzwervingen kwam Abdul in Nederland terecht. Maar bij aankomst in Europa had hij in Noorwegen asiel aangevraagd. Niet wetende dat de Europese regels toestaan dat Nederland asielzoekers terug mag sturen naar het land waar ze Europa binnen zijn gekomen.

En dat is precies wat er is gebeurt. De Nederlandse rechter heeft besloten dat Ahmadzai terug moet naar Noorwegen. Maar Noorwegen wees zijn asielaanvraag af omdat hij niet voor dat land tolkte. En daarmee valt hij buiten de tolkenregeling die Noorwegen wel hanteert voor haar eigen tolken.

Dus Abdul Ghafoor Ahmadzai is zijn leven niet zeker. En het land dat hem zou moeten helpen wijst hem af omdat hij per ongeluk eerder in een ander Europees land terecht kwam. En geloof me, maar weinig Afghanen weten iets van de complexe Europese asielwetgeving. Het is niet goed te praten. Dit blijft een absurd verhaal. Helaas is het voor veel mensen de realiteit.

Wordt jij hier ook boos over? Teken dan nu deze petitie voor Abdul Ghafoor Ahmadzai.

Foto: Stuart Anthony