Even (on)rustig aan

Eens per jaar, gedurende de zomer trek ik met een grote grijze tent en mijn lief en een berg boeken er op uit. Tijd om drie weken tijd om uit te rusten van het afgelopen jaar. Lekker uitslapen, lezen, terrasjes, cultuur opsnuiven nippend aan de lokale alcoholische versnaperingen. Even weg van de gekte van alle dag en te beseffen dat werk slechts werk is en er veel belangrijkere zaken in het leven zijn. Even heel rustig aan doen.

Hectiek
In de chaos van het dagelijks drukke leven is het vaak moeilijk om daar even stil bij te staan. Want de dagen beginnen vroeg. Overigens ook als je niet goed hebt geslapen. Snel ontbijten, de file in, aan het werk, een aantal vergaderingen, achter de computer even snel de lunch opeten en dan weer door. Eenmaal thuis snel een potje koken en nog even wat mailtjes versturen voordat yogales begint en ’s avonds laat met een half oog nog even de herhaling van DWDD meepakken of in bed met de Ipad een halve aflevering House of Cards kijken op Netflix. En nee, dit is geen geklaag. Voor alle duidelijkheid, dit is mijn leven. En de kans is groot dat het jouwe er behoorlijk op lijkt en wellicht zelfs nog hectischer is.

Roerige ziel
Door alle verplichtingen, drukte, en werkstress raak ik naar verloop van tijd mezelf een beetje kwijt. Dan raakt het besef van wat er werkelijk toe doet wat op de achtergrond. Maar door er even tussenuit te zijn en rustig aan te doen heb ik het weer helder voor ogen. Al na een paar dagen vakantie vraag ik mezelf af waar ik me toch altijd zo druk om maak. Ik kan me veel makkelijker openstellen voor liefde, spiritualiteit en schoonheid. En daar wordt zelfs een onrustige roerige ziel als ik heel rustig van. Goed uitgerust zit ik weer lekker in m’n vel en kan ik de hele wereld weer aan.

Rustig aan
Dit had een mooi einde van dit verhaal moeten zijn ware het niet dat ik na drie dagen terug van vakantie dat relaxte gevoel van compleet ontspannen en uitgerust te zijn alweer kwijt ben. Ik stress, haast en ren me alweer suf. Hoe zat dat ook alweer met die ‘dingen die er werkelijk toe doen’ en rustig aan doen? Ik wieg mezelf vanavond in slaap in de wetenschap dat ik het morgen weer opnieuw ga proberen. Heel rustig aan.

 

Beeld: Paul Bica Sweet escape