Leer de ‘vijand’ in Irak lief te hebben

“We hadden geen idee wat we aan het doen waren, dus we hielpen iedereen.”

Ten tijde van de Irakoorlog verhuizen Jeremy en Jessica Courtney met hun twee kinderen naar Irak om daar ontwikkelingshulp te bieden. In Irak besluiten zij om de de stichting Preemptive Love Coalition te beginnen. Een organisatie die hartoperaties voor kinderen in Irak financiert. Deze dure operaties moeten in het buitenland plaatsvinden omdat er op dat moment in Irak geen gekwalificeerde hartchirurgen zijn.

Onlangs schreef Jeremy naar aanleiding van het geweld in Irak voor CNN een indrukwekkende blog. Waarin hij vertelt hoe hij als westerse christen in Irak, tussen de doodsbedreigingen en fatwa’s door, zijn missie doorzet en in vrede met alle partijen probeert te leven. Hieronder staat de vertaling.

Mosul

“Sinds de val van de stad Mosul, kijkt de wereld met lede ogen naar het falen van het Amerikaanse project in Irak, de opkomst van de ‘politieke islam’ en de Iraakse christenen en andere minderheden die hun land en bezittingen verliezen en worden vermoord.

De wereld kan van een afstand kijken en alle Iraakse moslims als militanten veroordelen voor de verovering. Maar van dichtbij, is de realiteit heel anders.

Het was een islamitische geestelijke die mogelijk mijn leven –ik ben christen- heeft gered. En ik ben niet de enige.

Miljoenen moslims solidair met christenen

Tegenover de jihadisten die hun wreedheden rechtvaardigen in naam van de islam, staan miljoenen moslims die solidair zijn met de christenen die werden verdreven uit hun huizen. In Najaf, worden ontheemde christenen ondergebracht in de meest vereerde heilige plaats van de sjiitische islam. In Bagdad bidden soennieten, sjiieten en christenen naast elkaar voor de vrede en de toekomst van Irak.

 Anti-ISIS demonstratie Den Haag – ANP (2014)  Robin van Lonkhuijsen

Vrede zij met u

Op een dag in een hotellobby liep ik een islamitische geestelijke -uitgedost in gewaden en met hoofdtooi- tegen het lijf. Ik struikelde vervolgens over mijn woorden, want we hadden geleerd dit soort geestelijken te vrezen. Dit waren de zogenoemde gekken die zelfmoordaanslagen en sektarisme promoten.

Maar dat was niet het geval met Sjeik Ali.

“Vrede zij met u“, zei hij met een grote glimlach. “Ik ben hier voor een conferentie van islamitische geleerden. Wij zijn tegen de terroristen.” De sjeik verwelkomde me voor thee met tien andere geestelijken, en op groot persoonlijk risico, verwelkomde hij mij dieper in zijn leven.

Na verloop van tijd, ondersteunde Ali onze organisatie om zo de wachtlijst van kinderen die zaten te wachten op levensreddende operaties te verkleinen.

Hij stelde me voor aan moslimleiders. En hij vertelde me verhalen over het afweren van sjiitische milities die zijn wijk probeerden in te nemen.

Fatwa

Toen een belangrijke soennitische geestelijke een fatwa over ons uitsprak stond ons leven op de kop. Er werd een doodvonnis over ons uitgeroepen omdat we kinderen naar Israël stuurden voor een operatie.

Het was Sjeik Ali die ons verdedigde tegen zijn vriend. Met het argument dat als we maar één leven hadden gered, zoals de Koran zegt, het was alsof we de hele mensheid hadden gered. Hij kan ons leven hebben gered met die actie, maar zijn vriendschap met de geestelijke werd verbroken omdat hij een meisje uit zijn eigen moskee naar ons heeft doorgestuurd voor een operatie.

Geboorteafwijking

De vraag naar hulp bij onze organisatie steeg toen de internationale media melding maakten van de schokkende stijging van het aantal geboorteafwijkingen in Irak. We stopten met het doorsturen van kinderen naar het buitenland, en gingen een samenwerking aan met de Iraakse regering om Irakezen te trainen om operaties uit te voeren in hun eigen ziekenhuizen.

Onmogelijk om te haten

Hartchirurgie is vol van betekenis in elke cultuur, maar vooral in Irak, waar vaders bij voorbijgangers bedelen om bloed te geven, terwijl hun kwetsbare kind in de operatiekamer ligt.

Zodra bij vijanden elkaars bloed door de aderen stroomt, of je rivaal houdt het hart van jouw kind in zijn handen, is het onmogelijk om te haten, zonder jezelf te veroordelen.

We kennen de wereld, en het is hier nog lang geen rozengeur en maneschijn.

Er is een versie van de islam die gevaarlijk en eng is. Maar er zijn veel meer moslims zoals Sjeik Ali.

Er valt een les te leren uit de fatwa die opriep tot onze dood: het is niet het geweld of preventieve aanvallen wat de terroristen bang maakt. Zij hebben er juist behoefte aan dat hun geweld wordt aangedaan, om zo hun zaak te rechtvaardigen. Maar preventieve liefde – zoals het uitvoeren van hartoperaties of eenvoudige gastvrijheid – verandert drastisch het simplistisch denken en de dreiging van haat. Of, in de woorden van de fatwa tegen ons werk: “We moeten ophouden met hartoperaties omdat het ertoe leidt dat deze kinderen en hun ouders hun vijanden lief gaan hebben!“

Duizend kinderen

Als God het wil, vindt volgende maand de 1000e operatie in Irak plaats. Mogelijk gemaakt met hulp van christelijke en islamitische donateurs en sponsors zoals Sjeik Ali. Duizend kinderen, met duizenden vaders, moeders, tantes en ooms in heel Irak.

We hebben hun thee gedronken, hun verjaardagen gevierd, en gebeden voor hun kinderen.

De Irakezen die wij trainen zullen de levens van tienduizenden meer gaan redden.

De islamitische geestelijke had gelijk: preventieve liefde werkt. Het vernietigt vijanden door ze tot vrienden te maken.”