Durf beelden af te breken

Soms heb je een beeld in je hoofd van iets of iemand. Een beeld dat nooit meer wordt bijgevijld en nooit meer verandert. Soms biedt zo’n beeld houvast en troost. Soms werkt het belemmerend en is het een ‘sta in de weg’ geworden voor een doorontwikkeling van jezelf en/of je geloof.
Als dat laatste het geval is dan is het misschien verstandig om zo’n beeld opnieuw op te bouwen en nieuwe vormen en lijnen te ontdekken, die je stimuleren anders te gaan kijken en denken.

Wandelend op het meest westelijke puntje van het Schotse eiland Skye zag ik overal stenen liggen. Ik was van plan om, in het voetspoor van tientallen voorgangers, een aantal stenen op elkaar te stapelen ten teken van ‘hier ben ik geweest’.

Tijdens het stapelen zag ik prachtige lijnen en vormen ontstaan die mij er toe aanzetten anders te gaan stapelen dan rechttoe rechtaan bovenop elkaar. Ik ging op zoek naar stenen die mooi aansloten op de lijnen die ik had ontdekt en wilde doortrekken of laten afbuigen.

Na bijna een uur stapelen, deels weer afbreken en herschikken was mijn eerste zelfgemaakte ruimtelijke kunstwerk gereed. Ik realiseerde me dat ik het niet mee zou kunnen nemen in het vliegtuig, gezien de omvang en het gewicht en de maximum toegestane hoeveelheid bagage, maar kon het eindresultaat wel met mijn digitale fotocamera vereeuwigen.

Affection on a rough coast

Ik heb het kunstwerk de titel ‘Affection on a rough coast’ meegegeven. Een titel zonder copyright bij een beeld zonder beschermde status.
De titel mag naar eigen inzicht worden veranderd en gekopieerd en de foto onbegrensd worden vermenigvuldigd en gedeeld.

Beeld: Adrian Kingsley-Hughes