Syrische bootvluchteling filmt ‘dodenreis’ naar Europa

De oorlog ontvluchten en op weg gaan naar een beter leven. Dat was de droom van vijf jonge Syriërs die afgelopen zomer de tocht naar Europa gingen maken. Twee van hen overleefden de reis niet. Zij verdronken omdat de boot die hen naar Italië zou brengen zonk. Een van de jongeren filmde de reis. De Britse krant The Guardian gebruikte deze unieke beelden voor de minidocumentaire ‘Dead at sea’.

Een van de vluchtelingen vertelt in de documentaire dat hun vlucht een ‘dodenreis’ was. Ze raadt andere Syriërs af om dezelfde reis te maken, want in Syrië ben je beter af.

Het verhaal van de vijf vluchtelingen staat niet op zichzelf. Dit jaar zijn er al meer dan 66.000 bootvluchtelingen in Italië aangekomen. Het zijn mensen voor wie het onmogelijk is om Europa legaal binnen te komen. En het wordt hen door de Europa alleen maar moeilijker gemaakt, waardoor de overtocht steeds gevaarlijker wordt. Dit jaar alleen al zijn enkele duizenden vluchtelingen tijdens hun oversteek omgekomen of vermist.

Er speelt zich een drama af voor onze kusten, en Europa kijkt de andere kant op.

Beeld: ANP – Ettore Ferrari