Verweven

Een grote opdracht van een kerkgemeenschap aan een kunstenaar! Bestaat zoiets in onze tijd nog? En hoe werkt dat dan? Dit is een van de vele vragen die het ‘Handboek voor kunst in de kerk – Zonder beelden sprak hij niet’ tracht te beantwoorden. De komende weken zijn de twee redacteuren Marleen Hengelaar-Rookmaaker en Anikó Ouweneel-Tóth druk bezig met de inhoudelijke stukken en de interviews voor dit boek. Zinvloed gaat het ontstaan van dit bijzondere project volgen.

Ja, zoiets bestaat dus: een uitzonderlijk groot kunstwerk in opdracht van een kerkgemeenschap dat organisch in het geheel past, sterker nog, klaarblijkelijk toevoegt aan een eeuwenoude ruimte van bezinning en ontmoeting. Een modern kunstwerk waar de grote gebeurtenissen van het leven van ieder van ons in verband zijn gebracht met het Verhaal van het Leven.

Untitled5

Het wandtapijt ‘Verweven’ van Janpeter Muilwijk is ongeveer zo groot als de gotische ramen van de Nieuwe Kerk in Middelburg: ruim 11 bij 3 meter. Het monumentale kunstwerk is een unieke mix van oude symboliek en moderne beeldtaal, academisch tekenen en digitaal scannen, high-tech weven en ambachtelijk borduren. Janpeter heeft het ontwerp in de stilte van een Italiaans atelier getekend, daarna met specialistische apparatuur ingescand en in 8 linnen garens op een computergestuurd weefgetouw geweven.

Maar het bijzonderste moest nog gebeuren. De accenten en de prachtige details moesten vervolgens met de hand aangebracht worden. Vijfentwintig gemeenteleden van de Protestantse Gemeente Middelburg borduurden onder leiding van de kunstenaar aan het tapijt. Vier maanden lang vijf dagen per week. Het was de zomer van 2012 en er kwamen 15.000 bezoekers die het monnikenwerk met veel bewondering gadesloegen. Het werkte als een performance. Veel bijzondere ontmoetingen en gesprekken ontsponnen zich.

Een geslaagde opdracht: ware kunst en ware gemeenschap in een eeuwenoude kerk, verweven met elkaar.

Klik hier voor meer info over het ‘Handboek voor kunst in de kerk’.

Untitled4

Beeld: Theen Moy