De waarheid alleen volstaat niet

In de wagen luister ik vaak naar BBC World. Een tijd geleden moest ik enkele uren de grens over, op Frans grondgebied. De radio stond op France Culture. Interessant om te horen hoe verschillend de verslaggeving was op beide ‘ernstige’ zenders over een incident in de Belgische politiek.

Voor de BBC was het duidelijk dat de verantwoordelijkheid lag bij de Franstaligen. Even duidelijk was het voor France Culture dat het de Vlamingen waren die deze keer echt overdreven hadden. Het zal wel geen toeval wezen dat de BBC verwees naar Nederlandstalige bronnen (VRT) en France Culture naar Le Soir.

Wie had gelijk? Wie sprak de waarheid? Waarschijnlijk beiden. De waarheid heeft nu eenmaal oneindig veel facetten.

Maar de waarheid volstaat blijkbaar niet om mensen samen te doen leven. Er is ook rechtvaardigheid nodig, en respect, eerlijkheid en vergevingsgezindheid. Voor ons mensen is die relationele component van de werkelijkheid zo mogelijk nog belangrijker.