De Wintercamping: kamperen bij vluchtelingen

De Wintercamping – met badminton, animatieteam, waslijnen en een campingreceptie – wordt opgebouwd in het Vluchtgebouw in Amsterdam West. Dat is een van de tijdelijke verblijfplaatsen van een groep vluchtelingen die zijn uitgeprocedeerd, maar om allerlei redenen niet terug kunnen naar hun eigen land. “Iedereen is heel erg welkom”, zegt Ilhaam, woordvoerster van de vluchtelingen. “Wij zijn formeel niet welkom in Nederland, maar Nederlanders zijn van harte welkom bij ons.”

 

Vasten op de wintercamping

De Wintercampingperiode vindt plaats in de periode tussen carnaval en Pasen, in de vastentijd waarin er vanuit de traditie wordt afgezien van luxe. “Alternatieve vormen van vasten worden steeds populairder: vasten van Facebook, Twitter of vlees. Bij de Wintercamping kun je vasten van je luxe tussen bijzondere mensen in ons land”, tipt Rikko Voorberg, theoloog, publicist en initiatiefnemer.

 

Nood en hulp

De Wintercamping ‘Wij zijn hier’ is niet bedoeld als politiek statement, maar om zelf de problematiek eens te ervaren. “Er wordt vaak op een afstandelijke manier en op een onverdraagzame toon over het vluchtelingenvraagstuk gesproken”, zei Peter R. de Vries onlangs voor een groep vluchtelingen in Utrecht. “Alsof asielzoekers en vluchtelingen profiteurs zijn, gelukszoekers en welzijnsavonturiers. Soms denk ik weleens dat het ons na de Tweede Wereldoorlog zo goed is gegaan, dat we uit het oog zijn verloren wat begrippen als ‘nood’ en ‘hulp’ echt betekenen.” Rikko Voorberg herkent dit. “Wij zijn veelal opgegroeid in vrede, en relatieve rust en welvaart. We kunnen ons vaak niet voorstellen hoe het is om met zo veel onzekerheid te leven over de toekomst.”

Elk weekend tussen 20 februari en 29 maart zijn er 10 kampeerplaatsen beschikbaar voor één of twee nachten (vrijdag/zaterdag/zondag). Meer informatie & reserveringen via wintercampingwijzijnhier.nl of [email protected].

Foto: Tim Mooij/DP51.nl