‘In een kerk moet je juist open en eerlijk kunnen zijn, ook over twijfel’

Dit is wat Mike daar op zijn blog over schrijft:

“Kerken zitten vol met mensen die zich verstoppen. Ik schrijf dit op Atlanta Airport en terwijl ik wacht op mijn overstap krijg ik drie berichtjes van mensen die me om advies vragen. Mensen die bang zijn om ‘ontdekt’ te worden in de kerk.
Het eerste bericht is van een man die twijfelt aan de Bijbel en zich afvraagt of God wel bestaat. Het andere is van iemand die me vertelt dat ze bang is om naar de hel te gaan, omdat haar geloof in God is veranderd, ook al vindt ze Jezus nog steeds boeiend. Het derde bericht is van een jonge vrouw die op vrouwen valt. Deze drie mensen willen allemaal niets liever dan dicht bij God zijn. En ze zijn alle drie doodsbang om hun gedachten met hun vrienden in de kerk te bespreken, laat staan met hun voorgangers.

Houston, we have a problem.

De kerk is door Jezus gecreëerd. Wij christenen zijn een diverse groep – divers genoeg om andere stromingen uit de christelijke traditie niet altijd te accepteren. Maar we vinden elkaar in het feit dat Jezus onze belangrijkste focus is, dat we Hem willen volgen.

Stel je eens een seconde voor dat mensen bang zouden zijn om hun dokter iets te vragen over een serieus medisch probleem omdat die dokter patiënten afkeurt en afwijst? Hoe gezond zouden we zijn? De kerk is een instituut dat is aangewezen om mensen te helpen om Jezus te leren kennen en om in die kennis te groeien. Helaas is in plaats daarvan een cultuur in kerken ontstaan die juist de spirituele gezondheid tegenwerkt.

Dat moet stoppen. Kerken mogen niet in de ‘schaamte en afwijzing’ business zitten. Wij zouden de mensen moeten zijn met het meest radicale vermogen om lief te hebben, te vergeven en te accepteren. Wij zijn degenen die ons zouden moeten haasten naar de mensen die gebroken zijn, die niet terugdeinzen voor ‘vieze’ wonden.

Als iemand tegen je zegt: ‘Ik weet niet zeker of ik in God geloof’, geef hem dan een knuffel en vertel hem over jouw momenten van twijfel. Vertelt iemand eerlijk over zijn veranderende geloof, wees dan vriendelijk. Het maakt me niet uit hoe je denkt over het huwelijk of over LGBT-issues. Als God liefde is, stop dan met afkeuren en afwijzen van homo’s die Jezus willen volgen. Jij bent absoluut niet heiliger dan zij.

De kerk zou een plek moeten zijn waar mensen zich het meest op hun gemak voelen als ze open en eerlijk zijn. Als jij bang bent om je hart uit te storten in de kerk, dan is het tijd om een andere kerk te zoeken. Er zijn namelijk ook veilige kerken.”