Leve het vrije woord

Het gedicht doet pijn omdat Nico de waarheid open en bloot neerlegt. Pijn, omdat duidelijk wordt dat dit is wat er gebeurt als geloof genade verliest. Pijn, om te zien hoe medegelovigen uit naam van welke god dan ook, genadeloos tekeer gaan. Omdat een beeld, een woord of een mening hen niet aanstaat. Maar bovenal voelde ik woede en verdriet. Omdat het gebrek aan liefde, genade en mededogen zo pijnlijk duidelijk werd.

 

Het gedicht van Nico dwingt mij dan ook om hierover na te denken. Ja, dat kan pijn doen, veel pijn. Zoveel zelfs dat ik snap dat Nico hoopt dat we ooit kunnen bewijzen dat God niet bestaat.

Geloven is niet gemakkelijk, en dat mag het volgens mij ook nooit worden. Als gelovige werkt het voor mij louterend om door een satirische cartoon of kritisch gedicht aan het denken gezet worden. Het dwingt mij om mijn geloof goed te doordenken. Het helpt mij om mij als gelovige niet te verschuilen achter de veilige muren van mijn religie. En het inspireert mij om ervoor te waken dat mijn geloof haar genade niet verliest. Leve het vrije woord.

 

Gebrek aan genade – Nico Dijkshoorn