‘Mensen worden aangetrokken tot geweld door gebrek aan zingeving’

‘Religie en geweld zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden’, stelt Karen Armstrong zondag in Buitenhof. Ze is in Nederland om te spreken over haar nieuwste boek ‘In naam van God’, dat gaat over de relatie tussen religie en geweld.

Armstrong vertelt dat zij een militair historicus sprak die stelde dat door de hele geschiedenis jonge mensen worden aangetrokken tot geweld en oorlog door een gebrek aan zingeving. “Er heerst onder deze jongeren een gevoel van doelloosheid en zinloosheid van het leven. Wij mensen zijn op zoek naar zingeving. We willen waarden toekennen aan dat wat we doen, anders worden we wanhopig”, aldus Armstrong.

Politiek en macht
Daarnaast stelt Armstrong dat het bij terroristische organisaties, van welke ideologie dan ook, het in de essentie altijd gaat over politiek en macht. Deze organisaties willen volgens haar de status quo uitdagen. Zo wil IS volgens Armstrong “de natiestaten in het Midden-Oosten ontmantelen”. En is Bin Laden volgens haar altijd erg duidelijk geweest over zijn politieke intenties. “Naast dat hij sprak over islam en Allah, bekritiseerde hij de Verenigde Staten vanwege hun steun aan Saudi-Arabië, hun bemoeienissen met de politiek in het Midden-Oosten en het steunen van corrupte regimes in die regio.”

Armstrong zegt wel dat religie daarmee niet gevrijwaard is. “Religie heeft de verantwoordelijkheid om zich te verweren tegen terrorisme, net als tegen elk ander onrecht.”

Kritiek
Het boek van Karen Armstrong staat door de recente aanslagen in Parijs volop in de belangstelling, maar krijgt ook veel kritiek. Zo schrijft Hans Achterhuis in de Volkskrant dat Armstrong “te weinig op de hoogte is van de wetenschappelijke literatuur over het onderwerp”, en stelt hij dat zij meerdere malen verkeerd citeert uit werken van anderen. “Ergerlijk zijn haar verwijzingen naar Hobbes en Locke, de twee grote 17de-eeuwse filosofen van het maatschappelijk verdrag. Haar weergave van hun ideeën laat zien dat ze echt geen letter van hun werk gelezen heeft”, aldus Achterhuis.

 

Beeld: Ted Conference