#2 Neem een kijkje bij een Schipholwake #40dagentips

Midden in een niemandsland van snelwegen en grasvlaktes staat een groot, karakterloos gebouw. ‘Justitieel Complex Schiphol’. Een gevangenis voor vluchtelingen die niet welkom zijn in Nederland. Diverse geloofsgemeenschappen houden elk jaar negen Schipholwakes ter plaatse, om de gevangenen een hart onder de riem te steken. Met fluitjes, spandoeken, en borden met de letters H O P E, trekken ze de aandacht van de opgesloten vluchtelingen.

De eerste wake vond plaats op woensdag 18 februari, de eerste dag van de 40-dagentijd. Zo’n veertig mensen kwamen samen, omdat hun geweten hen bij elkaar bracht. “Waar zijn alle jongeren?”, vraagt een dame met een Duits accent zich hardop af. Ze begrijpt niks van het lichte ongemak dat ikzelf als jongere ervaar bij een groep volwassenen die op fluitjes blazen en met spandoeken paraderen. Toch vond ik het mooi om erbij te zijn. Of het verschil gaat maken weet ik niet, maar het is wat mij betreft zeer terecht dat deze problematiek op zijn minst een beetje aandacht krijgt. Dit toepasselijke vers uit een lied van Huub Oosterhuis bleef me bij:

Dat wij toch niet vergeten waartoe wij zijn gemaakt
Dat diep in ons geweten opnieuw het licht ontwaakt
Dat in ons wordt herschapen de geest die overleeft
Dat onze lieve aarde nog kans op redding heeft

 

schipholwake

IMG_9501

IMG_9478

IMG_9557

IMG_9601

IMG_9634

Er vinden nog acht paaswakes plaats voor Pasen. Meer informatie hierover is te vinden op www.schipholwakes.nl.