#4 Kunst: De tranen van Christus #40dagentips

Makoto Fujimura pleit vurig voor de integratie van kunst en geloof. Hij ziet kunst en poëzie als ‘de hoop die ons wakker maakt van de onvermijdelijke realiteit van onze zintuigen’. Kunst leert ons om te kijken met de ogen van ons hart, vindt Fujimura.

Het schilderij De tranen van Christus is onderdeel van een serie over de Vier Evangelieën. Het zijn Jezus’ tranen die vloeiden als Hij hoort over de dood van zijn vriend Lazarus. Maar ook de tranen die vloeien over de wreedheden van de afgelopen eeuwen en die nog steeds vloeien over onze huidige duisternis, schrijft Fujimura. ‘Jezus’ tranen blijven bij ons als een eeuwige reminder aan een Verlosser die huilt. (…) Jezus maakte zichzelf kwetsbaar, voelde niet meer de prikkel van de dood om zich te kunnen identificeren met de fragiele mensheid die vecht om hoop te houden. Zijn tranen leiden niet tot wanhoop, maar juist tot de grootste hoop, de opstanding.’

 

makoto Fujimura