#7 Tips voor Teeven #40Dagentips

Vanuit Kerk in Actie ben ik betrokken bij de werkgroep Kind in azc. Onlangs wilden wij als werkgroep graag op bezoek bij het nieuwe asielzoekerscentrum in Oranje. Om daar van gezinnen zelf te horen hoe het er is. Maar ook om te kijken of er onderwijs is, en of er rekening wordt gehouden met de behoeften en de rechten van de kinderen die daar verblijven. Omdat een ontvangst en rondleiding vanuit het COA voor ons tamelijk voorspelbaar is, hebben we dit via onze eigen contacten geregeld.

‘We willen graag meewerken’, kreeg ik te horen, ‘maar, het is nu niet de juiste tijd, want er verblijft nog maar één gezin, de rest is vertrokken, en dit gezin gaat ook weer weg. Na de voorjaarsvakantie zullen er weer mensen instromen want dan wordt het een regulier azc. Zullen we dan contact opnemen?’

Draagvlak beschadigen
Aldus spraken we af. Het zette mij wel aan het denken. Want er is in de media veel aandacht geweest voor het azc in Oranje. Staatssecretaris Teeven roeptoeterde dat er vreselijk veel asielzoekers naar Nederland kwamen; daarom moest in dit dorp van een paar honderd inwoners een enorm aantal asielzoekers gehuisvest worden. En zo beschadigt Teeven het draagvlak om asielzoekers op te vangen.

Aangewakkerde vreemdelingenangst
Ik moest daarbij denken aan de woorden van Prof. dr. Hein de Haas. Hij stelde tijdens zijn oratie voor de leerstoel Migration and Development dat: “Migratie onterecht als bedreiging of als oplossing voor fundamentele maatschappelijke problemen wordt gezien. Niet migratie, maar door politici aangewakkerde vreemdelingenangst is het probleem”.

Instroom viel mee
Want waarom komt de staatssecretaris niet zelf op televisie of in de Telegraaf – zijn favoriete communicatiekanaal – vertellen dat het wel meeviel met die instroom? Waarom meldt hij niet dat er nu nog één gezin in Oranje zit? En waarom meldt hij niets over het hoopvolle bericht dat de vluchtelingen allemaal uit de IJsselhallen zijn, omdat er andere opvang is gevonden?

Inhumane keuzes
Als wij spreken over de inhumane regels voor asielzoekers, dan is steevast een van de antwoorden dat dergelijk beleid noodzakelijk is om het draagvlak voor de opvang van ‘echte (!)’ – dit woord maakt direct allen verdacht van onechtheid – vluchtelingen te behouden. Maar in de uitspraken en communicatie houden bewindslieden weinig rekening met dit feit. Het lijkt er meer op dat ze het draagvlak onder druk zetten en het liefste laten afbrokkelen om zo meer kiezers te winnen voor inhumane keuzes.

To-do-lijst sturen
Misschien moeten we de staatssecretaris Teeven een to-do-lijst sturen met 100 tips om het draagvlak voor de opname van asielzoekers te bevorderen. Vergezeld met een not-to-do-lijst. Een mooi karwei voor tijdens de 40-dagentijd.


#TipsVoorTeeven

Je kunt Geesje helpen haar lijst compleet te krijgen. Laat jouw #TipsVoorTeeven achter in een reactie of mail ze naar [email protected]. Je kunt de tips ook insturen via Twitter en Facebook, gebruik daarvoor: #TipsVoorTeeven. Wij verzamelen deze tips en geven ze aan Geesje. Zij biedt ze daarna aan de staatssecretaris aan.

 

Beeld: ANP (2014) – Bart Maat