#8 Het testament van Sufjan Stevens #40dagentips

Carrie & Lowell, het nieuwste album van Sufjan Stevens (39), is vernoemd naar de moeder en stiefvader van de Amerikaanse zanger. De plaat gaat over de pijn van Sufjan’s relatie met zijn moeder, en de slopende nasleep van haar overlijden. De singer-songwriter is behoorlijk expliciet en kijkt zijn pijn recht in de ogen aan. “Het album zegt niks nieuws, het bewijst ook niks”, licht hij toe in een interview met Pitchfork. “Het voelt ongekunsteld, wat goed is. Dit is niet een kunstproject, dit is mijn leven.”

Bezeten
En wat voor leven. Sufjan’s moeder verliet haar man en kinderen vanwege depressie, schizofrenie en alcoholisme. Sufjan was toen een baby van een jaar oud. “Als kind moest ik een fantasieverhaal over haar bedenken, omdat ik zo weinig echte herinneringen aan haar had.” Toen Sufjan’s moeder stierf door maagkanker, verloor de zanger controle over de werkelijkheid. “Een deel van mij leek bezeten door haar geest. Ik voelde een verlangen om bij haar te zijn. Drugs en alcohol, een losbandig seksleven, dat werd mijn manier om intiem met haar te zijn.”

Vormloos
“Snel daarna leerde ik dat je niet gevangen hoeft te worden in het lijden, en dat je een individu bent die de volledige zeggenschap heeft over z’n eigen leven.” Ook met zijn christelijke opvoeding gaat Sufjan op zijn eigen manier om. “Ik noem mezelf nog steeds een christen, mijn liefde voor God en mijn relatie met God is fundamenteel. Maar de manier waarop ik dat uit verandert voortdurend. Het unieke aan het christendom is dat het zo vormloos is, het zit niet vast aan één cultuur, of plaats, of wat dan ook. Het is extreem smeedbaar.”

Testament
“Ik ben geen slachtoffer, ik vraag niet om sympathie. Ik geef mijn ouders ook nergens de schuld van. In het mooiste geval zijn mijn liedjes een testament van een universele ervaring: iedereen lijdt, het leven doet pijn, de dood is de laatste punt aan het einde van die zin, so deal with it.”

Het volledige interview met Sufjan Stevens is hier te lezen.

Beeld: Els Wauters