Jezus heeft nu ook een eigen tijdschrift

Hoofdredacteur van Jezus! is schrijver Arthur Japin. Hij is niet meer gelovig. Groeide er wel mee op, maar verloor hem uit het oog ‘en dat was dat’. Japin reisde naar Israël om zich te bezinnen. Jezus! legde hem 9 vragen voor, die we met toestemming hebben overgenomen uit het blad.

 

Jezus vraagt aan Arthur

Jezus hield meer van vragen dan van antwoorden. In de bijbel zijn er dan ook veel opgeschreven. Strikvragen aan kerkleiders, maar ook meelevende vragen aan ‘de man in de straat’.

Wie denk jij dat ik ben?
Een inspirerende romanfiguur, maar dat bedoel ik niet kwetsend, hoor. Ik denk dat je gewoon iemand bent die veel mensen geïnspireerd heeft.’

Heeft niemand u veroordeeld?
Ik ben in mijn leven zo vaak veroordeeld, dat we moeten concluderen dat dit gewoon is wat leven in een gemeenschap betekent: onderworpen worden aan het oordeel van anderen. Ik vind het beter om te zeggen: ik werd veroordeeld om te leven. Om geboren te worden in een gezin
 waar geweld is. Ik heb niet om dit leven gevraagd, er geen zeggenschap in gehad. Wel heb ik er controle over gekregen op een gegeven moment. Tijdelijk. Ik heb al heel jong geleerd dat hoe je ook probeert het goed te doen, hoe je het mensen ook naar de zin maakt, ze zullen altijd blijven veroordelen. En dat heb ik ook wel eens ervaren als een bevrijding. Ik kreeg een bepaalde schaamteloosheid. Het heeft namelijk geen zin om het oordeel van anderen te willen voorkomen. Dus uiteindelijk probeer ik zo veel mogelijk mijn eigen zin te doen binnen wat ik durf, wat ik wil.’

Wil je genezen worden?
Ik wil ontzettend graag genezen worden. Maar niemand kan dat. Ik voel te veel, van mezelf en van anderen en dat kan ik haast niet meer aan. Ik zou ontzettend graag willen dat er iemand zegt: kom maar hier.’

Heb jij mij lief?
Ja! Ja, ik heb je lief. Ik heb iedereen wel lief. En jij hebt niks gedaan om mijn liefde niet te verdienen. Je bent het waard om lief te hebben. Iedereen trouwens.’

Waarom heb je zo weinig moed?
Nou, ik ben er nog en dat vind ik van moed getuigen. Ik zou wel meer levenszin willen hebben. Dan komt de moed vanzelf. Als schrijver sta je op een bepaalde manier in het licht en daar zou ik beter gebruik van kunnen maken.
 Ik heb dat begin van dit jaar gedaan in verband met de Olympische Spelen van Sotsji en dat zou ik vaker kunnen doen. Maar daar is ook moed voor nodig. Ik heb twee jaar terug een interview gegeven in de Volkskrant over pesten als aanzet tot zelfdoding. Daar kwamen toen doodsbedreigingen op. Als ik daar wat beter mee om zou kunnen gaan, zou ik meer kunnen opkomen voor de eenling, de uitzondering. Aan de andere kant denk ik dat ik hetzelfde bereik met mijn boeken.’

Is het een verdienste als je liefhebt wie jou liefheeft?

‘Nee, maar het kost me ook geen moeite. Ik raak er niet leeg van, maar het voedt me juist. Liefhebben wie je kwaad doet, voedt nog meer. Het geeft je kracht en het lost gedachten op waar je niks aan hebt. Je kunt dingen die blokkeren ermee oplossen.’

Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding?
’Ja en nee. Het is meer dan voedsel maar ook niet minder. Je hebt wel voedsel nodig op meerdere manieren. Om liefde te geven moet je ook gevoed worden met liefde. Maar ook letterlijk gevoed worden om naar buiten te gaan en een goede daad te verrichten. Het is meer, maar niet heel veel meer.’

Waarom hebben jullie zulke boosaardige gedachten?
Waarom denk je dat? Wat een gek uitgangspunt! Ik heb niet heel veel boosaardige gedachten. En als anderen die hebben, is dat omdat ze onzeker zijn, gekwetst, bang, jaloers. Dat is nooit zo moeilijk te achterhalen. Ik kan wel makkelijk de reden zien waarom iemand iets doet.’

Mijn god, mijn god, waarom hebt u mij verlaten?
Als je die vraag stelt, geloof je in God en heeft hij je dus niet verlaten. Anders vraag je het niet. Ik voel me niet verlaten. Ik voel niet dat er iets is wat mij in de steek heeft gelaten. Ik voel me niet tekort gedaan. Door God niet en door mensen ook niet.’

Jezus! met o.a. Goedele Liekens, Leo Blokhuis, Hans Aarsman, Bram Bakker en Ben Tiggelaar, Lente Media, € 7,95