Paaswakes op Schiphol luiden 40-dagentijd in

‘Liberté pour tous’, zijn de woorden die op een spandoek zullen prijken, als woensdag 18 februari de eerste Paaswake op Schiphol gehouden wordt. In negen wakes, verdeeld over de 40-dagentijd, slaan verschillende geloofsgemeenschappen de handen ineen. “God maakt geen grenzen”, zegt Frits ter Kuile, een van de coördinatoren. “Kom en zie, oordeel zelf.”

Bekering

“We willen de gevangenen een hart onder de riem steken”, legt Ter Kuile uit. “Het zijn vluchtelingen die niks hebben misdaan. Ze zitten daar vast en zijn door God en iedereen verlaten. We willen ze hoop brengen.” Dat is niet het enige doel. “We doen dit ook voor onszelf. We moeten oppassen dat we niet in de Geert Wilders-gedachte meegaan. Door deze mensen op te zoeken, geven we een signaal af aan de samenleving.”

Fluitjes en ratels

De bezoekers verzamelen op een plek buiten, waar de gevangenen ze kunnen zien als ze uit het raam kijken. “We zullen naar ze wuiven! En we nemen spandoeken mee, met bemoedigende teksten zoals ‘Liberté pour tous’. Er is een kleine liturgie met een lezing, gedicht en een overdenking. Daarna wandelen we om het gevang heen, terwijl we met fluitjes en ratels herrie maken. Hiermee trekken we de aandacht van de gevangenen die ons nog niet hadden opgemerkt. Daarnaast zijn er gevangenen die ons niet kunnen zien, maar alleen kunnen horen.”

De Schipholwake op woensdag 18 februari begint om 14:00, voor de overige acht wakes: kijk op www.schipholwakes.nl.