#14 Cucula: een inspirerend initiatief voor vluchtelingen #40dagentips

Ali, Maiga, Saidou, Moussa en Malik komen uit West-Afrika en belandden via het Italiaanse eiland Lampedusa in Duitsland. Oorlog, droogte en honger jaagden hen op en zorgden er uiteindelijk voor dat ze de gevaarlijke bootreis naar Europa ondernamen. Nu proberen ze in Duitsland een nieuw leven op te bouwen met de hulp van het Internationale Jongerenkunst- en Cultuurhuis Schlesische27, dat de 5 onderdak heeft geboden. Onder leiding van designer Sebastian Däschle maken ze designmeubels waarin ze een stukje van hun reis over de Middellandse Zee verwerken. De meubels zijn gebaseerd op de ontwerpen van de Italiaanse meubeldesigner Enzo Mari. Hij heeft zijn ontwerpen special aan Cucula (West Afrikaans voor samen creëren) ter beschikking gesteld.

Pro-actief
Het bijzondere van dit initiatief is dat Cucula de vluchtelingen stimuleert om het stigma van ‘slachtoffer’ achter zich te laten en hun leven weer in eigen hand te nemen. Om de uitzichtloze passiviteit te doorbreken door actief te worden. Zoals ze het zelf verwoorden: ‘Rampscenario’s zouden ons niet in een staat van hulpeloosheid moeten brengen – dan is juist pro-activiteit nodig.’ De vluchtelingen worden niet alleen bijgespijkerd in hun vakkennis, ze krijgen ook lessen Duits, dagelijkse benodigdheden en rechtsbijstand. Het project is succesvol: de meubels zijn te zien geweest op verschillende designweken door heel Europa en inmiddels worden er al vijftien vluchtelingen door het initiatief geholpen.