#17 Bezin je op de ‘ode aan de dood’ van Herman Finkers #40dagentips

“Denk daarom niet té onaardig over de dood, hijzelf is zo kwaad nog niet. Hij is een gevoelig jongetje dat houdt van dansen en van kunst. Hij is je uiteindelijke minnaar, die het laatste bed met je deelt”, vertelt Herman Finkers in zijn theatervoorstelling ‘Na de pauze’.

In diezelfde monoloog vraagt Finkers zich af: “Maar wat is waar? Het oog ziet niet wat op het netvlies valt. Het oor hoort niet wat het trommelvlies doet trillen. Het ziet en het hoort wat in het hart ligt. En fijnzinnigheid is altijd waar. Kwetsbaarheid is ook altijd waar. Lelijkheid en lompheid zijn een dagelijkse werkelijkheid, maar: een werkelijkheid. Nóóit de waarheid. De werkelijkheid verdwijnt, de waarheid blijft. En het is de dood die de waarheid bréngt.”

Mooie woorden om je juist in de lijdenstijd op te bezinnen.

Beeld: ANP (2008) Marcel Hemelrijk