#26 Aanrader: filmfestival Movies that Matter #40dagentips

Movies that Matter gelooft in de kracht van de camera als maatschappelijk wapen. Een wapen tegen onverschilligheid. Want film heeft een ongekend vermogen: het opent ogen, het maakt bewust en wakkert debat aan. Laat je dus wakker schudden door een van de bijna 60 bijzondere docu’s en films tijdens Movies that Matter. Hieronder vind je 3 trailers van films die draaien. Tussen de films door is er trouwens ook een interessant programma met debatten, interviews en optredens.

The Wanted 18

Humoristische documentaire die het buitengewone verhaal van achttien Israëlische koeien vertelt die tijdens de eerste intifada in Palestijnse handen terechtkwamen. De Palestijnse striptekenaar en regisseur Amer Shomali laat met animatie, interviews, tekeningen en archiefmateriaal zien waarom Israëlische militairen de grasetende herkauwers als staatsgevaarlijke terroristen zagen. En hij presenteert een schitterend voorbeeld van geweldloos verzet.

Citizenfour

Deze Oscarwinnende documentairethriller laat de ontmoetingen van filmmaker Laura Poitras en journalist Glenn Greenwald met klokkenluider Edward Snowden in Hongkong zien. Daar overhandigt hij ze belastend bewijs van grootschalige, illegale privacyschendingen door de NSA. Poitras noemt de praktijken van de NSA ‘een directe bedreiging voor de democratie’.

Stories of our Lives

Bloemlezing van 5 levensverhalen van LGBT’ers in Kenia door het kunstenaarscollectief The Nest uit Nairobi. Moedig, poëtisch document, dat getuigt van liefde en tegendraadsheid. De Keniaanse autoriteiten waren niet blij met het succes van de film op internationale festivals, zoals in Toronto en Berlijn, en pakten een van de producenten op. Hij is inmiddels op borgtocht vrij, maar zijn rechtzaak moet nog komen.