#28 Doe eens lekker heidens, vier de lente! #40dagentips

De religieuze kalenders van bijna alle culturen hangen samen met de seizoenen. Die herinneren je aan vergankelijkheid, dood, (hoop op) nieuw leven en bloei. Religie en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Dat is tegenwoordig natuurlijk wel wat minder relevant dan vroeger. Toen zagen we elke donderslag als de schreeuw van een boze god, nu kijken we niet op of om als er een zonsverduistering optreedt. Sterker nog: we voorspellen zo’n ding op de minuut nauwkeurig. Maar daar gaat een stuk verwondering verloren dat ik graag weer terug zou zien in onze maatschappij.

Ricky Koole: lentedienst voor ongelovigen

Gelukkig is daar zangeres en actrice Ricky Koole. Zij organiseert sinds 2012 ‘kerkdiensten voor ongelovigen’ om elk kwartaal de seizoenswisseling te vieren. Als atheïst is God voor haar een beetje lastig, maar dat betekent niet dat ze niet diep onder de indruk is van wat ze ‘hier’ meemaakt.

Met een mooi koor en een maatschappelijk relevant verhaal van goede sprekers luidt ze de lente in. Iedereen welkom om niet-cynisch en met een open vizier elkaar te ontmoeten en na te denken over een nieuw begin in dit nieuwe seizoen.

Luister hier een interview uit 2012 met Ricky over dit initiatief.

Doe als Ricky!

Het begin van de lente 2015 is al uitverkocht, maar dat betekent niet dat wij de boot helemaal missen; de zon gaat op over alle mensen, zei de Prediker.

Gelovig, ongelovig, ex-gelovig of half-gelovig: doe mee, vier de lente! Het is je weer gelukt om te overwinteren. Je mag je vrolijke kleren weer uit de kast halen. En nu de bloemen weer voorzichtig beginnen te bloeien, kun je misschien zelf ook eens denken aan nieuw leven in jouw eigen verhaal.

Intussen beloven wij je hier dan op Zinvloed een nieuwe blogreeks waarin we wat dieper ingaan op het fenomeen van kerkdiensten zonder God.

Waar komen ze vandaan, gaat het werken, gaat de kerk het overleven en wat zou er eigenlijk verloren gaan als religie zou verdwijnen?

Tweet je gedachten alvast naar @Zinvloed!

 

Alain Verheij is een rationele en tamelijk ongevoelige hork, maar als hij lammetjes ziet huppelen smelt zijn hart.