Leven zonder geld?! #40dagentips

Onlangs las ik het verhaal van de Duitse Heidemarie Schwermer die al 17 jaar leeft zonder geld. Ja, je leest het goed. Alles wat de – inmiddels 71-jarige – Heidemarie bezit, past in een rugzak en een rolkoffer. Ze heeft 200 euro ‘voor noodgevallen’. Voedsel, onderdak en kleding krijgt ze door ruilhandel: ze verdient het door klusjes te doen of lezingen te geven over haar manier van leven.

Ruilwinkel
Heidemarie leefde niet altijd zo. Na een moeilijk huwelijk belandde ze als alleenstaande moeder met haar 2 kinderen in Dortmund. Ze gaf les op een middelbare school. Naarmate ze langer in Dortmund woonde, viel het haar op dat er veel daklozen waren. Daarom begon ze en ruilwinkel, waarin daklozen konden werken. Niet geld, maar nuttig bezig zijn geeft mensen eigenwaarde terug, was en is de overtuiging van Heidemarie.

Nog nooit zo gelukkig
Door die winkel ging ze zelf ook anders naar haar eigen (overvloed aan) spullen kijken. Toen haar kinderen het huis uit gingen, besloot ze om haar appartement te verkopen, de opbrengst ervan weg te geven aan goede doelen en een jaar zonder geld te gaan leven. Dat ene jaar zijn er inmiddels 17 en Heidemarie claimt dat ze nog nooit zo gelukkig is geweest. Als een soort nomade gaat ze door het land en ze slaapt steeds op andere adressen. Ze schreef er boeken over (de opbrengst ervan geeft ze weg) en je kunt haar volgen via haar blog. ‘ Geld leidt alleen maar af van de dingen die belangrijk zijn’, vindt ze. Heidemarie is overigens niet alleen, er zijn er meer mensen die besloten te leven zonder geld. Kijk ook eens het verhaal van David Suelo, die op een andere manier ook al 12 jaar zonder geld leeft.

Op zoek naar de hemel
Helemaal uit het niets komt hun verhaal niet. Op dit punt zijn namelijk alle wereldreligies het roerend met elkaar eens. We zijn hier niet op aarde om zoveel mogelijk bezittingen te verkrijgen. Zoals Jezus het zegt in Mattheus 6: Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch roest ze weg, daar breken geen dieven in om ze te stelen. Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.

De verhalen van Heidemarie en David zijn natuurlijk heel extreem, maar tegelijkertijd ook fascinerend en confronterend. Want hoe kom je zover? En: in hoeverre ben ik bereid om materialisme op te geven voor een hoger doel? Tja, dat is een goede vraag voor deze vastentijd. Misschien toch maar eens een uurtje per week inplannen om te ontspullen. Je moet ergens beginnen, toch?