#33 De kruisiging in gebruikte schoenen #40dagentips

Kunstenaar Petr Motycka gebruikte maar liefst 1444 tweedehands schoenen en sneakers om dit beeld van de kruisiging van 6 meter lang en 500 kilo te maken. Motycka wil met het beeld onze wegwerpmaatschappij, onze afkeer van gebruikte voorwerpen aan de kaak stellen. Vandaar ook de ondertitel: Compulsion to Refuse Something that Has Been Used.

Motycka: ‘Er zijn niet veel mensen die tweedehands schoenen kopen, die schoenen willen die door iemand anders gedragen zijn. Schoenen zijn vaak een heel persoonlijk bezit. Onze culturele waarden en gedachtegoed nemen in waarde toe door gebruik. Maar de dingen die diezelfde cultuur produceert, nemen door het gebruik juist af in waarde’.

Motycka’s oplossing voor een betere wereld: we hebben pure materie nodig die steeds weer kan worden hergebruikt en gebruikte ideeën die zijn gerijpt door de tijd.