Gefeliciteerd, Sepp Blatter, je bent een echte kerkleider!

Dus voetbal is invloedrijker dan welke religie dan ook. Gefeliciteerd, Sepp Blatter. Je hebt dat goed gezegd. Jouw volgelingen onderdanen zijn legio en zij zijn misschien ook wel wat devoter en fanatieker dan de leden van de gemiddelde moskee, synagoge, kerk, tempel.

En kijk eens, voor de gelegenheid tover je er eventjes wat religieus taalgebruik uit. Machtig mooi: ‘We bewegen de massa. We willen dit gebruiken om meer vrede, gerechtigheid en gezondheid in de wereld te creëren’, man, ik hang aan je lippen!

Een echte religieuze machthebber

Je gedraagt je ook moeiteloos als een religieuze leider. Natuurtalent. Tenminste, het type religieuze leider waar we er in de wereldgeschiedenis genoeg van hebben gezien. Diegenen die niet van hun troon te stoten zijn, die overal waar ze gaan rumoer en corruptie met zich meebrengen.

Die arbeiders uitbuiten en het volk afpersen (bijvoorbeeld met aflaten) om hun megalomane bouwprojecten van de grond te krijgen. Die lachen om kritiek, of die kritiek nu vanuit de achterban of van internationale regeringsleiders komt.

Quitar 2022

Niemand wilde een WK in het landje Qatar. Want: geen voetballand. Want: te heet om te voetballen – zeker in de zomer. En een WK in de winter is een tikje absurd… Maar niet voor jou hè, Sepp?

Voor de bouw van een twee handenvol nieuwe voetbalstadions waar je daarna niets meer aan hebt (waaronder het zogenaamde Vagina Stadium, zie afbeelding) sterven al jarenlang wekelijks gastarbeiders tijdens veel te lange werkdagen in 50 graden Celsius. So far voor die vrede, gerechtigheid en gezondheid van onze grote religieuze leider.

En dus…

En dus mag je ontzettend trots zijn, Sepp Blatter. Je hebt religie geëvenaard of zelfs overtroffen. Helaas niet in de positieve aspecten – maar misschien kun je de komende tijd eens naar je oude, achterhaalde ‘collega’ paus Franciscus kijken voor wat inspiratie op dat gebied.