Graceland Festival: ontmoeten, verbinden en vieren

Een christelijk festival, is dat nodig?

Mede-organisator Richard Aeilkema: ‘Door het wegvallen van het Flevofestival viel voor mij ook een plek van inspiratie weg. Het was voor mij altijd een bijzondere ontmoeting met de breedte van het christelijk geloof. Je kunt je drie dagen onderdompelen in een bad van verschillen, veel mensen ontmoeten die niet in een hokje of vakje passen. Ik heb behoefte om die verschillen te zien, het helpt mij om scherp te blijven. Dat kon niet meer, omdat er geen christelijk festival meer was. Daarom hebben we dit opgepakt.’

Maar daar heb je toch niet speciaal een festival voor nodig?

Richard: ‘Nee, dat kan ook anders. Maar het is wel heel speciaal om jezelf drie dagen echt te voeden, te laten inspireren en die verbinding te ervaren. Dat lukt vaak niet in een kleiner clubje. Zo’n kleinere club bestaat vaak ook uit gelijkgestemden. Op zo’n festival is het juist zo mooi dat je wordt geconfronteerd met mensen die het geloof anders dan jij benaderen. Die verschillen helpen je om de hoogte, diepte en breedte van het christelijk geloof te ervaren.’

Wat kunnen bezoekers verwachten?

Richard: ‘Veel muziek, (klein)kunst en theater. We hebben nu bands geboekt als  rapper Manafest (foto hierboven), danceduo Transform djs en het Nederlandse Alive Again (luister hieronder). Schrijver Reinier Sonneveld komt spreken, net als voorganger Jan Wolsheimer. We proberen ook wat artiesten uit hun comfortzone te halen door verrassende ontmoetingen zoals een aanbiddingsleider als Reyer te koppelen aan Roald Schaap (Schrijvers voor Gerechtigheid). Dat doen we onder het genot van goede koffie, een fijn biertje of wijntje en lekker eten. Ook aan de catering hebben we veel aandacht besteed.’

Dat klinkt niet als een tienerfestival…

Richard: ‘Tieners zullen sowieso wel komen, maar dat is niet onze doelgroep. We willen eigenlijk niet in leeftijden denken. Het moet een festival zijn waar tieners uit hun dak kunnen aan bij dj’s, terwijl dertigers bijvoorbeeld in gesprek kunnen gaan met een schrijver. Voor de kinderen is er ook een speciaal kinderprogramma. We willen samen genade vieren – dat is natuurlijk een jargonterm – maar het geeft wel precies aan wat het is.’