Moderne Psalmen | I Follow Rivers

Psalm 25

Ik ben alleen en ellendig.
Mijn hart is vol van angst,
bevrijd mij uit mijn benauwenis.

Wanneer je aan mensen die menen niet in God te geloven, vraagt waar ze dan wel in geloven, zeggen ze steevast: ‘De liefde’. Dat fascineert me mateloos. Ten eerste omdat veel gelovigen zeggen dat God liefde is, en ten tweede omdat de liefde net zo ongrijpbaar is als God. ‘Het is een gevoel’, zou Hans Teeuwen zeggen. In dat gevoel kun je helemaal opgaan, wanneer je bijvoorbeeld net verliefd bent. Maar je kunt er ook schoon genoeg van hebben; wanneer net te vaak je hart gebroken is in de liefde. Of wanneer je iets te veel tegenslagen op rij hebt gehad, en niet meer in God kunt of wilt geloven.

Wijs mij de weg….
op u blijf ik hopen elke dag weer.

Lykke Li beschrijft beide gevoelens in het lied I Follow Rivers (bij de meesten bekend dankzij de cover door Triggerfinger), een smeekbede van blinde liefde qua tekst en een complementaire videoclip waaruit de wanhoop spreekt.

‘Ik smeek je, mag ik bij je zijn?’ opent het lied. Hevige verliefdheid kan aanvoelen als een wild kolkende rivier waarin je meegesleurd wordt. Oncontroleerbaar, ontembaar. Maar oh, wat voelt het fijn. Dat er ooit een waterval zal verschijnen komt misschien wel bij je op maar deert je niet.

Lykke Li rent in de videoclip achter een man aan.

Denk niet aan mijn zonden uit mijn jeugd,
maar denk met liefde aan mij.

Deze man lijkt echter iets te vaak een rivier te hebben gevolgd die uitmondde in een diepe waterval. Wanhopig rent hij weg. Bang opnieuw zijn autonomie te verliezen misschien. De fout in te gaan. Of is zijn hart te teer om nogmaals gebroken te worden?

Maar uiteindelijk eindigen alle rivieren bij de zee. Daar staat hij stil en terwijl hij zich omdraait zakt hij in elkaar. Al die tijd heeft zij als een soort Maria hem behoed om hem nu op te kunnen vangen. Ze kijken elkaar recht in de ogen, alsof ze in alle oprechtheid en kwetsbaarheid alles met elkaar kunnen delen.

Behoed mij en bevrijd mij,
maak mij niet ten schande want ik schuil bij u.

God, verlos Israël,
verlos het van al zijn angsten.