Nee, arrogante kwalletjes, zonder religie is het helemáál niks #ReligieRidder

Oh, ik vind het best prettig om m’n eigen nest te bevuilen. Welk nest dan ook, het gematigde PKN-nest, het charismatische nest of het gereformeerde nest. Er valt genoeg azijn overheen te pissen, over allemaal. Meestal nog terecht ook.

Maar hé, geboren atheïsten, blijven jullie es even lekker met jullie rotpoten van onze rotkerk af… Want ook als je niet kunt instemmen met de gedachte dat er een almachtige God op een wolk woont en dat zijn zoon voor jouw zonden aan een kruis heeft gehangen, valt er nog genoeg goeds te ontdekken in religie.

Religie is meer dan een setje denkbeelden

De gedachte dat religie alleen maar te maken heeft met dogma’s, geloofsstellingen, is pertinent fout. Die komt voort uit het Protestantisme en de Verlichting, heel interessante bewegingen in Europa die helaas een tikje rationalistisch waren. Die hebben ervoor gezorgd dat wij als calvinistisch volk nog altijd erg inhoudelijk naar geloven kijken – en de andere aspecten vergeten.

Het niet-rationele aspect van religie is eigenlijk veel interessanter dan de theoretische inhoud. Eeuwenlang hebben religies de mens hoop gegeven, samenzijn, rituelen, structuur… Kunnen we daar eens op focussen na het eeuwige welles-nietes gezever tussen gelovigen en niet-gelovigen?

Atheïstische Alain breekt een lans voor religie

Filosoof Alain de Botton is een geboren en getogen atheïst. Hij laat voortdurend zien wat de positieve erfenis van religie is, en hoe die een seculiere maatschappij kan bedienen met veel goeds.

Als #ReligieRidder ga ik – de andere Alain – de komende tijd een paar blogs wijden aan al het goeds dat religie heeft gebracht en nog steeds kan brengen – wat je ook gelooft.

Bekijk als outline van die blogserie maar even dit mooie filmpje van Alain de Botton. Dit loop je mis in een wereld zonder religie…