#16 Bouwen met oude waarden à la Todd Saunders #40dagentips

In de Close Up documentaire van avrotros zien we architect Todd Saunders – volgens de Huffington Post een van de grootste architecten van dit moment onder de 50. Hij keerde enkele jaren geleden terug naar de plek van zijn jeugd, New Foundland in het Noord-Oosten van Canada. In de docu probeert hij samen met zijn zakelijk partner Zita Cobb het ingedutte en leeggelopen Fogo Island een nieuwe impuls te geven. Daarbij zoeken ze naar nieuwe manieren om oude dingen een plek te geven. Voor beiden voelt dat als een enorme verantwoordelijkheid, want het raakte aan dromen en harten van mensen die daar woonden. Uiteindelijk haalt het project de internationale pers en krijgt het eiland de zo nodige economische impuls.

Behalve dat het een geweldige documentaire is, is het verhaal van deze architect en zijn zakenpartner een prachtige metafoor voor je eigen (geloofs)leven. Terugkijkend zegt Saunders dat het project hem heeft geleerd om stil te staan en de tijd te nemen. Om samen te werken en te luisteren. Om zichzelf de ‘waarom’ vraag te stellen. In zijn geval is dat de vraag waarom hij architect is geworden. En om uiteindelijk zijn afkomst te herwaarderen en opnieuw vorm te geven.

Kijk hier de prachtige docu van Close Up (avrotros).