#21 Lekker eten in de vastentijd: middeleeuwse koolsoep #40dagentips

Er zijn niet echt veel middeleeuwse traditionele vastenrecepten bekend. De kookboeken die bewaard zijn gebleven, gaven vooral recepten voor de feestdagen niet voor de dagelijkse kost. Koolsoep zal ongetwijfeld op het menu hebben gestaan. Maar of hij zo smakelijk was als deze versie? Waarschijnlijk niet. Deze sobere maaltijdsoep heeft namelijk veel meer smaak dan hij op het eerste gezicht doet vermoeden.

Koolsoep met balletjes 

Voorbereiding: 25 min.
Koken: 35 minuten

Nodig voor 4 personen:

1 kooltje
1 winterpeen
2 stengels bladselderij
1 ui
1 teentje knoflook
1 vegetarisch bouillonblokje
2 el. olie
2 el. gembernat
1/4 tl. komijn
1/4 tl. gemberpoeder
zout en peper

Voor de balletjes:

200 gr. bloem
snufje zout
snufje bakpoeder

Snipper het uitje en fruit enkele minuten in olie in de soeppan. Schil en snij ondertussen de  schil de winterpeen in kleine blokjes. Voeg die toe aan de uitjes. Snij de de bladselderij eerst in de lengte in vieren en maak er vervolgens dunne blokjes van. Voeg het toe aan de ui en winterpeen in de soeppan. Zet nu een waterkoker op, voor 1,5  à 2 liter water.

Was het kooltje, snij met een koksmes het kontje eraf en verdeel de kool in vieren. Dan kun je gemakkelijk de harde kern verwijderen. Snij de rest van de kool in dunne reepjes. Als je een mandoline hebt, kun je de kool daarmee raspen. Voeg de koolreepjes aan de rest van het mengsel toe en bak het even op. Pers een teentje knoflook uit en bak het ook nog even mee. Doe er water bij, het bouillonblokje, de specerijen en de gembernat en laat alles ongeveer 15 minuten pruttelen. Ondertussen maak je de balletjes: meng de bloem, zout en bakpoeder met wat bouillon (veel lekkerder dan met water) en kneed er kleine balletjes van (hoe groter de balletjes, des te langer ze moeten koken).

Na 15 minuten pureer je de soep met de staafmixer. Doe de balletjes in de soep en laat ze nog ongeveer 20 minuten meekoken. Garneer eventueel met nog wat blaadjes van de bladselderij.

Tekst & recept: Vanessa van Koppen-Enters
Dit recept is met toestemming overgenomen van Sacré Cuisine, een blog dat koken en religie met elkaar verbindt. Je vindt er nog meer smakelijke recepten.