#37 Het strijdlied van Rogier Pelgrim #40dagentips

Een goedbedoelde video wordt veelvuldig op social media gedeeld. Een dag later veegt een politieke macht hem genadeloos opzij. De Vluchtgarage gaat verdwijnen, want de gemeente Amsterdam ziet liever een zwijgend, probleemloos grasveld op de desbetreffende locatie.

“Vrienden van mij gingen wekelijks naar de Vluchtgarage toe, om als vrijwilligers te helpen”, vertelt singer-songwriter Rogier Pelgrim. “Via Facebook hielden ze mij op de hoogte en zelf heb ik er ook een aantal keer m’n handen uit de mouwen gestoken.” Toen was daar ineens het liedje Won’t Go Back. “Ik was een nummer over mezelf aan het schrijven, het refrein was al af. Opeens drong tot me door: dit gaat over de vluchtelingen.”

Opwinden over sociale gerechtigheid
Rogier Pelgrim zong het refrein voor de mensen in de Vluchtgarage, en die waren enthousiast. “Ik heb niet de illusie dat ik het hele asielbeleid met een liedje kan veranderen. Mijn overtuiging is simpel: ieder mens heeft dezelfde rechten. Het is onze plicht om goed voor elkaar te zorgen. Ja, ik kan me opwinden over sociale gerechtigheid. Vanuit mijn opvoeding heb ik geleerd dat gastvrijheid een groot goed is. Hopelijk kan ik met mijn liedje mensen daarover aan het denken zetten.”

“Het is hun verhaal”
In de videoclip zijn meerdere bewoners van de Vluchtgarage te zien. “Het is een soort levende lyricvideo geworden. Daar heb ik bewust voor gekozen, omdat het niet mijn verhaal is, maar hun verhaal.”

Een verhaal dat nog lang niet afgelopen is. De toekomst van de vluchtelingen is onduidelijk, na de ontruiming kunnen de inwoners bij andere, kleinschaligere opvangplekken terecht. De opbrengst van het nummer van Rogier Pelgrim gaat naar de vluchtelingen, en zal vanwege de actualiteiten weer broodnodig zijn.