#38 Het Laatste Avondmaal van Andy Warhol #40dagentips

Het Laatste Avondmaal is een van de meest populaire onderwerpen in de kunst. Het beroemdste Avondmaal is het monumentale fresco van Leonardo da Vinci (1498) in de Santa Maria delle Grazie in Milaan. Dit was Warhols inspiratiebron. In opdracht van een kunsthandelaar maakte Warhol in 1986 een schilderijenserie gebaseerd op dit fresco.

Warhols keuze voor dit onderwerp zorgde voor veel verbazing. Als kunstenaar had hij een oppervlakkig en vluchtig imago. Alleen zijn inner circle was op de hoogte van zijn spiritualiteit. Geloven vond Warhol een privé-aangelegenheid. Hij bezocht bijna wekelijks de Mis en zette zich in voor talloze liefdadigheidsprojecten.

The Last Supper is zeven meter breed en maakt deel uit de collectie van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh. Warhol zette in dit werk twee versies van het fresco naast elkaar om de figuren een andere lading te geven. Kunstkenners denken dat hij de kleur roze koos vanwege de associaties met baby’s, vitaliteit en het leven. De figuren zijn zwart, als verwijzing naar de dood, in het bijzonder die van Jezus. Zijn dood staat vervolgens weer voor het eeuwige leven. Dat maakt dat leven en dood in dit werk met elkaar zijn verstrengeld.

Bron: De Nieuwe Kerk Amsterdam