Driedelige ‘screansaver’ van een godverlaten wereld

Maarten is een gewone Hollandse jongen. Hij is gek op voetbal, en vond dat vroeger op school ook fijner dan taal of geschiedenis. De laatste tijd is Maarten een beetje in de war geraakt. Hij ziet op televisie steeds maar nieuws over Marokkanenproblemen.

De enige meneer in de politiek die hij goed kan volgen zegt het ook steeds duidelijk: ons land is vol, moslims zijn engerds die onze banen komen inpikken. En Zwarte Piet, dat mooie kinderfeest. Maarten heeft zelf ook een keer Zwarte Piet mogen spelen.

Weg met die gasten

Die verhalen zijn de harde waarheid, over de buitenlanders. Maarten heeft op het voetbalveld ook wel eens ruzie met een paar Turken gehad. Dat het land vol is klopt ook wel, want Maarten staat steeds vaker in de file, voor z’n gevoel. En hij heeft twee blanke ooms die zonder werk zitten.

Plotseling ziet Maarten een plaatje van een gezonken boot met een paar van die gelukzoekers. Ha, die zijn mooi dood voordat ze ons land kunnen komen verzieken. Maarten heeft al een beetje een nare dag, iets met meisjes en moe en stoplichten en een rij bij de kassa, en dit plaatje maakt zijn dag goed. Hoppa, denkt Maarten, dit redt mijn dag, en heel Facebook mag het weten!

maarten

********************************************************************

Het linkse meisje

Josine heeft vandaag lekker maar van 11 tot 1 college. Ze kan haar kater uitslapen, gaat na de les even lunchen met wat vriendinnen en eet straks bij mams, waar ze de schone was weer mag ophalen. Maar nu eerst 4 uur, koppie aanmaaksoep. En twitter.

Maar wat ziet ze nu? Een kaaskop die publiekelijk geniet van verdronken migranten. En het woord ‘screensaver’ niet kan spellen. Schande! Josine denkt niet langer na. De CAPS LOCK gaat aan en Maarten gaat aan de virtuele schandpaal. Retweets en shares stromen binnen. Dat zal Maarten leren! Josine heeft de wereld een stukje verbeterd.

De twitters

Maarten moet kapot. We hebben zijn naam, we hebben zijn foto, we hebben zijn woonplaats. We hebben zijn voetbalclub. We hebben zijn straat. Maarten, de vluchtelingenhater. Simple mind? Niets mee te maken. Privacy? Geen boodschap aan. Slip of the tongue? Jahaha. Genade? #Opdondere.

Wat voelen we ons even lekker. Alsof alle frustratie over het leed in het nieuws, alle verveling en teleurstelling in ons leven zich samenbalt in 1 persoon. We hebben een eenduidige bad guy. We hebben de duivel, we hebben de zondebok. Zijn naam is Maarten. Maarten moet kapot.

********************************************************************

Ergens in een zaaltje stellen politici het cruciale debat nog een dagje uit.
Ergens op een zee vertrekt een volgende boot die nooit zal aankomen.
Ergens in een andere dimensie kraait een haan, krijst Jezus aan een kruis.

Mijn hemel, hoe komt het hier toch zo Godverlaten?
Is er nog vergeving voor ons, die zo goed weten wat wij doen?

 

Josine is een fictief figuur. Maarten helaas niet.
De verdrinkende vluchtelingen godbetert ook niet.