Foodies, stop met het demoniseren van eten!

Toen ik bijna zeven jaar geleden in Utrecht ging studeren, wilde ik bij een studentenvereniging. Een sociaal vangnet, veel contacten om een kamer te vinden en bijbelstudies. Ik koos voor Ultrajectum, een vereniging met zo’n 60 leden. Af en toe volg ik nog steeds bijbelstudie met deze mensen. Het is namelijk best een leuk clubje en velen zijn niet bang zelf na te denken, kritisch te zijn of juist hun in mijn ogen conservatieve mening te verdedigen. Het levert prettige discussies op die ruimte geven om na te denken.

Voor we beginnen, eten we altijd samen. Een paar weken terug stelde ik mezelf beschikbaar om een maaltijd in elkaar te draaien voor tien man. Koken is één van mijn favoriete bezigheden, lekker stigmatiserend als vrouw in een christelijk gezelschap. Voor een heerlijke maaltijd voor tien man (alvast oefenen voor als ik straks flink geworpen heb) draai ik mijn hand niet om. Dacht ik.

Komkommer op een bedje ijsbergsla

De groep waarvoor ik zou koken bestond uit een nogal lastig gezelschap. Een meisje met coeliaki, glutenallergie, een meisje dat lactose-intolerant is en daadwerkelijk naar het ziekenhuis moet bij het consumeren van vlees en ikzelf; ik mag geen eieren en geen noten. Nu is dat laatste geen probleem, ik ben al jaren allergisch en kook dus nooit met deze producten. Zonder vlees koken is ook weinig moeite, alternatieven genoeg.

Dan blijven dus de gluten en lactose om te ontwijken. Ik heb geen flauw idee wat gluten zijn, ik weet alleen dat het ongeveer overal in zit. Gelukkig is daar het almachtige medium Twitter dat genoeg foodies huisvest om mij van een heerlijk veganistisch, glutenvrij recept te voorzien zonder te eindigen met komkommer op een bedje van ijsbergsla.

‘Kutfoodie’

Fout. Twitter vond me een vervelende kutfoodie, ik moest toch lekker gluten gaan eten en waarom niet gewoon een biefstukje? Die reactie was deels terecht. Niets vervelender dan mensen die niks eten omdat het ongezond zou zijn. Je lichaam is een tempel wordt af en toe te letterlijk genomen met het gevolg dat mensen door hun obessie roofbouw plegen op hun lichaam omdat ze bijna niks te durven eten. Mensen moeten ophouden met zich aanstellen over gluten, E-nummers, vlees, lactose, toegevoegde suikers en alles wat potentieel dodelijk kan zijn. Laten we wel wezen, dood gaan we toch wel.

Maar ikzelf ben gewoon niet zo’n liefhebber van ziekenhuizen, dus ik wilde graag rekening houden met de voedselallergieën. Want degenen die de dupe worden van dit soort extreme diëten, zijn de mensen die daadwerkelijk allergieën hebben of om medische redenen een dieet moeten volgen. Glutenvrij koken is nogal een gedoe voor een restaurant, en dankzij de extreme dieten schijnen sommige restaurants te zeggen dat ze glutenvrij koken, maar doen ze het niet. Gevolg? Precies. Ik heb het zelf een keer meegemaakt dat ik vroeg of er ei in een gerecht zat toen ik uit eten ging. ‘Nee hoor,’ verzekerde de serveerster me. Ik heb geweten dat ze loog.

Stop met het demoniseren van eten

Er is niets mis met een beetje op je eten letten. Af en toe geen vlees is helemaal niet slecht. Van gluten worden de meeste mensen niet ziek en ook van producten met lactose krijgen de meeste mensen geen buikpijn. Blijf bewust en vooral gevarieerd eten. Maar laten we alsjeblieft niet doen alsof je binnen 24 uur een pijnlijke dood sterft als je gluten, vlees of lactose binnenkrijgt. Stop met het demoniseren van eten. Eet af en toe een frietje met volvette, een biologische hamburger of verse pasta met extra gluten. Zo blijft het fenomeen ‘eten’ voor de hele wereld een beetje leuk.

De bijbelstudie begonnen we uiteindelijk met een veganistische pasta, de glutenvrije pasta kookte ik er los bij. Geen wonderbaarlijke openbaringen, geen visioenen. Maar iedereen heeft in goede gezondheid meegegeten. Zo bleef eten deze avond ook nog een beetje leuk. En mag ik tenminste nog een keer koken.