Hé regering, bed-bad-en-brood is helemaal niet ingewikkeld!

Nederland schendt de rechten van mensen die (nog) niet in Nederland mogen blijven. Nederland moet hen de minimale sociale voorzieningen bieden, in de volksmond bed-bad-en-brood. Duidelijk. Helemaal niet moeilijk en complex lijkt me. Deze week kwam het Comité van Ministers van de Raad van Europa met een resolutie. Die kwam nadat er al eerder een uitspraak was van het Comité van het Europees Sociaal handvest (ECSR).

Even voor de duidelijkheid: dat zijn dus geen twee uitspraken. De ene is namelijk een juridische uitspraak, een toetsing van feiten aan mensenrechtenverdragen. De andere, de resolutie is een politieke uitspraak hierover. Het laat de feiten – de uitspraak van het ECSR – intact.

Nederland schendt verdragsregels
De Telegraaf ‘wist’ de uitslag al voordat de resolutie in het Comité van Ministers behandeld was. ‘Nederland niet verplicht bad-bed-en-brood te bieden’, stond er in de bekende chocoladeletters. Wat?! Had de VVD een door haar gewenste uitkomst gelekt? Toen ik de resolutie kreeg en las, wist ik dat het tegendeel waar was. Daarin staat: ‘Nederland schendt de verdragsregels. Het comité hoort graag hoe ze dat verandert.’

Helaas stond het er in minder sterke bewoordingen. Een gesprek met Mr. Fischer, advocaat, leerde me dat ik het toch echt juist gelezen had, en gelukkig werd dit ook nog bevestigd door de VN. Er zijn hier meerdere uitspraken over geweest, die steeds gebaseerd waren op door Nederland erkende internationale mensenrechtenverdragen. Nederland schendt met het onthouden van bed-bad-en-brood mensenrechten, en moet haar beleid aanpassen. Zo simpel is het.

Niet complex maar onwil
Waarom nemen de hogere heren dan voortdurend woorden als complex en moeilijk in de mond? Ik denk omdat ze het gewoon niet willen, ze hebben er geen zin in. Het is alsof je in de bus zit en een oudere, moeilijk lopende dame ziet binnenkomen. Je weet dat je in zo’n geval moet opstaan. Daar is niets moeilijks aan. Je hebt er alleen geen zin in.
Als je geen zin hebt in het respecteren van mensenrechten, kun je er van alles bijhalen om te beargumenteren dat je je er niet aan hoeft te houden. Moeilijk, verwarrend, complex… Je komt er niet uit. Je kunt er zelfs een heel kabinet mee in crisis brengen, terwijl je argument alleen is gebaseerd op onwil.

Daarom de oproep: ‘Kabinet, geef die mensen die nu in de kou staan hun rechten. Houd ons land fatsoenlijk en zorg dat wij Nederlanders weer trots op onze leiders kunnen zijn.’

Resolutie zelf even lezen? Je vindt ‘m hier.

Foto: ANP, Olaf Kraak