Tindertheoloog, Tindermeisje: advies van de Tindertherapeut!

Als Tindertherapeut van de koude grond kon ik het niet nalaten om te reageren. Ik heb jullie correspondentie aandachtig gevolgd en wil jullie graag dichter bij elkaar brengen… Want daar is Tinder uiteindelijk voor bedoeld.
Laat ik beginnen met even samen te vatten wat jullie elkaar verwijten. Feitelijk beschuldigen jullie de ander eenvoudigweg van precies hetzelfde: een valse belofte. Daar waar het Tindermeisje zichzelf mooier voordoet dan de werkelijkheid, staat de TinderTheoloog onrealistisch open voor kwetsbaarheid.

Littekens
Het is voor een therapeut glad ijs, maar misschien mag ik iets delen uit mijn eigen praktijk. Ik was een tijdje samen met een meisje. Ze zag er prachtig uit, het meisje van mijn dromen. Maar ze was ook ziek, dat wist ik van tevoren. Ze was zo ontevreden met zichzelf dat ze daar letterlijk littekens van kreeg. Ik streelde die, omhelsde haar gebrokenheid en stak al mijn energie vergeefs in het opruimen van de rotzooi in haar hoofd. Dat had ik beloofd en zou ik koste wat kost volhouden. Ik wilde mezelf graag zien als de held die haar gebrokenheid tot in de dood bleef omarmen. Noem het een Messiascomplex, noem het naïef, ik dacht dat ze met mijn zorg en liefde te repareren was. Maar de werkelijkheid hier was dat ik er zelf aan kapot ging. Haar neppe hemel werd mijn hel.

Schromelijk tekort schieten
Beste Tindertheoloog, je maakt beloftes waarvan je niet weet of je ze waar kunt maken. Het is nobel, maar in bepaalde gevallen gevaarlijk voor jezelf en voor de ander. Lief Tindermeisje, voor jou geldt eigenlijk precies hetzelfde. Je presenteert jezelf op een manier die op lange termijn alleen maar kan tegenvallen, waarbij liefde geen uitdaging is.
Misschien is dat het ongemak van de kerk. Jezus’ voorbeeld van onvoorwaardelijke liefde willen volgen, maar bij voorbaat al weten daarin schromelijk tekort te schieten. Het idee van genade accepteren, maar voor de zekerheid toch nog ook wel een beetje je best doen. Dat gebeurt er wanneer mensen met goddelijke principes aan de haal gaan.

Winnaars & verliezers
Het is niet erg om je voor een eerste indruk extra mooi te maken. Het is ook niet erg om de intentie te hebben daar doorheen te willen prikken. Tinder kent geen match made in heaven. Het is slechts het begin van een spel dat winnaars en verliezers kent, en helaas maar al te vaak slachtoffers maakt. Dat maakt de duurzaamheid van liefde tot een van de meest onzekere elementen ons leven. Alleen door het spel te spelen kom je erachter wie als eerste afhaakt en waarom. Of je nu start met een gemaakte glimlach of met het doel jezelf op te offeren, wanneer de dobbelstenen worden geworpen kan alles gebeuren. Een ding is zeker, het paradijs win je er niet mee.

 

Deze reactie is ingezonden door een gastauteur die graag anoniem wil blijven.