Vertel mij niet hoe ik met mijn lichaam om moet gaan! #hormonen

We mogen eindelijk ons voedsel weer koken, inmiddels zijn we er over uit dat gluten voor het grootste gedeelte van de bevolking niet schadelijk zijn en dat detoxen juist helemaal niet goed voor je is. Maar de hype hoe ik met mijn lichaam om moet gaan, is nog lang niet over. Naast #bodyshaming (je bent altijd te dik of te dun), lijkt er een ware heksenjacht begonnen op de pil.

Al een tijdje zie ik geregeld op persoonlijke blogs van willekeurige vrouwen posts voorbij komen over stoppen met de pil en andere op hormonen gebaseerde anticonceptie. Persoonlijkheden veranderen, een verdubbeld libido, ‘een waas in het hoofd trekt op’ en je lichaam zou ineens weer als jouw lichaam voelen. Dat komt allemaal door hormonen. Als je de pil slikt, slik je onnatuurlijke hormonen. Daarom raak je niet zwanger en kun je je ongesteldheid reguleren.

Hormonen slikken

Afgelopen week schreef Bregje Hofstede op De Correspondent een lang artikel over dat je seksleven beter wordt als je stopt met de pil. Bregje heeft zeven jaar de pil geslikt en sinds ze is gestopt is haar libido dubbel zo hoog. Ik gun dat Bregje en haar vriend, bij een goede relatie hoort immers een goed seksleven. Dat artikel werd gretig overgenomen op kleinere blogs. Maar zoals bij alle artikelen over stoppen met anticonceptie op basis van hormonen, kreeg ik weer een naar gevoel. Een gevoel dat ik ook kreeg bij de anti-glutenlobby, de vegan-lobby en de real women have curves lobby. Ik mag blijkbaar niet meer zelf beslissen hoe ik met mijn lichaam omga.

Ik ben aan de pil gegaan nog voor ik überhaupt voor het eerst met een jongen zoende. Mijn ongesteldheid was heftig en onregelmatig. Dan is de pil een ideale oplossing. De lichtste. Ik had het geluk dat ik geen bijwerkingen kreeg: mijn huid bleef hetzelfde, ik kwam niet aan en ook mijn humeur veranderde niet. Of mijn libido is veranderd, is natuurlijk niet te zeggen omdat ik niet seksueel actief was. Maar met mijn libido nu is weinig mis. Sterker nog, ik denk dat ik niet functioneer als dat verdubbelt. Nog steeds slik ik de pil om deze reden, ik vind het prettig om te reguleren wanneer ik ongesteld word. Ik heb helemaal geen zin in die onregelmatige rompslomp.

Drie lijnen coke

Voor sommige vrouwen werkt de pil of een spiraal inderdaad niet. Sommige vrouwen moeten het op een andere manier doen. Dat komt omdat ieder lichaam anders is. Soms zul je even moeten zoeken naar de juiste manier van anticonceptie. Zoals mijn waarde Twittervriendin @AnneArdon zei: ‘Anticonceptie is geen fietsbel, het is maatwerk’. Voor mij werkt de pil, terwijl een vriendin van me er migraine van kreeg.

Ik ben dat eeuwige ophitsen een beetje zat. Ik bepaal zelf wel wat ik in mijn lichaam stop. Of dat nou gluten, hormonen, een fles wodka of een drie dikke lijnen cocaïne zijn, het is mijn lichaam. Ik ken het door en door en ik weet waar het op reageert. Ook heb ik niet het gevoel dat ik me niet thuis voel in mijn lichaam, integendeel. Ik, en heel veel vrouwen in mijn omgeving, voel me goed bij het slikken van hormonen. Wanneer ik me niet meer thuis voel in mijn lichaam of denk dat er iets niet (meer) klopt, bel ik de dokter wel. Die kan me namelijk precies vertellen of ik iets moet veranderen in mijn levensstijl. Maar voor nu slik ik gewoon mijn pil. En heb ik voor de zoveelste keer mijn tijd verspild aan het lezen van een artikel dat me op wil dragen hoe met mijn lichaam om te gaan.

 

Beeld: ANP (2010) – Lex van Lieshout