Deze passies zijn het waard om voor te sterven

Op Blote Voeten is een boek dat onder je huid gaat zitten. Waar je iets mee moet. Het boek is één grote oproep om een ander leven te gaan leiden. Een leven +. Niet door het verzamelen van zoveel mogelijk materieel geluk om je heen, maar –je voelt ’m waarschijnlijk al– door je rijkdom af te staan aan anderen. Palmer schrijft: ‘Ik denk dat velen van ons vergeten dat het beste leven een gul leven is. Het gelukkigste leven is het leven dat geleefd wordt om anderen gelukkig te maken. Als je je spullen weggeeft –en je leven– ben jij het die gezegend wordt.’

Solidair met de armen
De blote voeten, waar dit boek naar is vernoemd, staan symbool voor zo’n leven. Een leven van solidariteit met de armen van deze wereld. In zijn eigen kerk houdt Palmer zogenoemde ‘blotevoetenzondagen’. Op die zondagen doet hij een oproep aan mensen om letterlijk hun schoenen weg te geven en op blote voeten in het vuil van de aarde te gaan staan. Om daarmee het bewustzijn te creëren dat iedereen de middelen, mogelijkheden en bekwaamheden heeft om een verschil te maken 
in deze beschadigde wereld.

Passie-manifest
Voor wie ook echt verschil wil maken, heeft Palmer een manifest opgesteld, een lijst met passies die het waard zijn om voor te leven en zelfs om voor te sterven, want zo ver gaat het. Dit zijn ze:

 • We maken een einde aan onrecht
 • We omarmen mensen van elk ras, iedere etniciteit, nationaliteit en achtergrond
 • We worden social entrepreneurs en bevorderen eerlijke handel
 • We maken een einde aan moderne slavernij
 • We drijven extreme armoede uit
 • We brengen de verspreiding van pandemieën tot staan
 • We leggen onze wapens neer
 • We promoten duurzaamheid en dragen zorg voor het milieu
 • We leven sober
 • We scheppen meer kunst en maken de wereld mooi
 • We hebben lief zoals Christus – standaard

Geweldige woorden, die een beetje aanmatigend klinken, dat geeft de schrijver zelf ook toe. Maar hij legt per hoofdstuk zo’n passie uit met praktische voorbeelden en inzichten die hij heeft opgedaan tijdens de lange tijd dat hij in Afrika leefde en werkte. Hij vertelt ook hoe hij het in zijn dagelijkse leven aanpakt: ‘God heeft jou op aarde gezet om hem een beetje meer als de hemel te maken.
 Als je zegt: ‘Ik vergeef je’ breng je een stukje hemel op aarde. 
Als je stilletjes de huur betaalt voor je buren omdat zij zonder werk zitten, creëer je een stukje hemel op aarde.
 Als je een meisje van dertien dat in een rolstoel zit naar het schoolbal brengt, creëer je een stukje hemel op aarde. (…) ‘God heeft je op deze aarde geplaatst met een unieke passie, een speciale vaardigheid, een frisse visie. Dus geef alles wat je hebt. Geef deze wereld alles wat je hebt. Stop met achterhouden.’

Klik op de afbeelding voor een leesfragment uit Op Blote Voeten van Palmer Chinchen, Uitgeverij Kok, ISBN 9789043524865, € 16,99

Schermafbeelding 2015-05-26 om 15.58.51

Meer weten over de blotevoetenbeweging van Palmer Chinchen? Kijk op JointheTribe.org.