Moderne Psalmen | Funny the way it is

Psalm 24

Wie reine handen heeft en een zuiver hart

Gek zoals het gaat in het leven als je erover nadenkt. Terwijl jij lekker geniet van het zonnetje aan het water in het park, kan iemand vijftig meter verderop creperen van de pijn na net te zijn aangereden.

Hoe vaak worden we wel niet geconfronteerd in het leven met controverses? Liefde tegenover haat, geboorte tegenover dood, geluk tegenover verdriet. Terwijl wij ons opmaken voor het vieren van het al 70 jaar leven in volle vrijheid, sterven er dagelijks mensen in de eeuwigdurende oorlog van Afghanistan. Maar is dat goed of fout? Is er iemand die de boel nauw regisseert van boven?

De Amerikaanse zanger Dave Matthews vraagt het zich af bij het aanschouwen van al deze tegenstellingen ‘Waakt er iemand over ons?’. Om vervolgens door te filosoferen ‘Dit vraag ik me af terwijl ik op een brug sta. Maar denk je het leven eens in hoe het was toen die brug er nog helemaal niet stond’.

Van de Heer is de Aarde en alles wat daar leeft,
de wereld en wie haar bewonen

Het doet me denken aan een gesprek dat ik vorig jaar had met een Afrikaanse christen. Zij groeide op in een klein dorpje in Soedan. 40 lemen hutjes, 6 koeien en de nabije natuur om van te leven. ‘Logisch dat wij veel geloviger zijn dan jullie. Wij zijn omringd met Gods koninkrijk, dag na dag worden we herinnerd aan de fragielheid van het leven’. Een slecht regenseizoen betekent voor hen vele doden per jaar. Wanneer je in directe verbinding staat met de natuur, ‘de schepping’, ga je het ook meer waarderen, was de strekking van deze jongedame.

Wie mag de berg van de Heer bestijgen,
wie mag staan op zijn heilige plaats?

Dus is het goed of slecht dat wij leven in een wereld waarin we onszelf ogenschijnlijk buiten de natuur hebben geplaatst? Slecht lijkt het me niet dat we ons technologisch ontwikkelen ten faveure van onze levensgesteldheid. Zolang we blijven gedenken dat ook wij niet ontkomen aan de grilligheid van de natuur (menselijk of natuurlijk). Dat ook wij moeilijke tijden hebben gekend en kunnen invoelen hoe het voor anderen is die moeilijke tijden ondergaan.

De vernederden zullen eten en worden verzadigd.
Zij die hem zoeken, brengen lof aan de Heer
Voor altijd mogen jullie leven!


Vier dit jaar je vrijheid op 5 mei met het muziekfestival ‘Vlucht naar het Heden’. Tijdens het festival delen naar Nederland gevluchte muzikanten hun muziek met jou. Het festival vindt plaats in de Keizersgrachtkerk te Amsterdam. Meer info: facebook.com/vluchtnaarhetheden

 

Beeld: NASA’s Marshall Space Flight Center