Waarom je gelukkiger wordt van geld geven

Waarom je gelukkiger wordt van geld geven

1. Geld weggeven maakt gelukkig

Stel: je hebt 50 euro over. Volgens Canadese onderzoekers zou je dat bedrag niet aan jezelf moeten uitgeven, maar aan anderen. Van geld geven word je gelukkiger van. Elizabeth Dunn, Lara Aknin en Michael Norton vonden in hun onderzoek geen verband tussen het geld wat iemand aan zichzelf besteedde en het geluksgevoel. Dat was wel het geval als de proefpersonen het geld aan anderen uitgaven: hun geluksgevoel steeg met de uitgaven mee. Als je je geld dan ook aan iemand geeft die je kent, maakt dat je nog gelukkiger.

2. Geven maakt gezonder

Als je iets voor een ander kunt doen, geeft dat een goed gevoel waardoor je stressniveau lager wordt, blijkt uit onderzoek van Naomi Eisenberger. Als je daadwerkelijk hulp kunt bieden worden beloningscentra in de hersenen geactiveerd. Het is hetzelfde gebied dat ook actief wordt bij het ontvangen van geld, het hebben van seks en het eten van chocolade. Daarnaast zag de onderzoekster ook het hersengedeelte dat stress reduceert actief worden. Dat maakt geven ook nog eens tot een gezonde aangelegenheid.

3. De hoogte van het bedrag maakt niets uit

Het onderzoek dat de Canadese wetenschappers van punt 1 deden, werd uitgebreid naar 136 landen. De onderzoekers veronderstelden dat in landen waar een gebrek was aan basisbehoeften, het geluksgevoel bij het geven ook lager zou zijn. In 120 van de 136 landen vonden ze toch een relatie tussen welzijn en het geven aan anderen. Dat had niets te maken met de hoogte van het inkomen of de hoeveelheid geld die ze konden weggeven. Het geven op zich maakte gelukkiger.