Hallo kerkmannetjes: laat die vrouw nou eens op de kansel…

God is niet alleen een ‘Hij’, maar ook een ‘Zij’. Een aantal prominente leidsters in de Anglicaanse kerk is het zat dat God alleen maar met mannelijke termen wordt aangeduid. Als mannen en vrouwen geschapen zijn naar Gods beeld, moeten we beide gebruiken, vinden ze. Het idee van God als man is achterhaald en ouderwets.

Dit nieuwsbericht is weer zo’n voorbeeld van de slechte relatie tussen kerk/religie en vrouwen in het algemeen. Ondanks alle relatietherapie blijft het moeizaam gaan tussen die twee. Ja, er zijn vrouwen die voorgaan en andere kerkelijke functies bekleden, maar de man domineert. En dat is onterecht.

 

Geef die vrouw aandacht
Feministisch gewauwel? Nee. In de tijdschriftenbranche bijvoorbeeld is er één ding duidelijk is: je doelgroep is de vrouw. Zij beslist. Zij gaat over de uitgaven die gedaan worden. Als je haar mee hebt, dan volgt die man wel. En dat geldt niet alleen voor tijdschriften. Vrouwen zijn de motor van de economie. Ja mannen, ze bepalen zelfs mee welke auto er uiteindelijk wordt aangeschaft. Wil je dus groeien en ontwikkelen, dan moet je die vrouw aandacht geven, versieren, veroveren en helemaal voor je winnen. Dat zouden ze in de kerk ook weleens wat meer mogen beseffen. Waren het geen vrouwen die als eerste hoorden over Jezus’ opstanding?! Zonder vrouwen geen christendom. Zonder vrouwen geen groeiende kerk.

 

Teleurgesteld en ondergewaardeerd
Daarom is het zo jammer dat velen blijven hangen in de verwarring over wat de Bijbel nu wel of niet zegt over de rol van de vrouw in de kerk en over wat cultureel bepaald is. Dat gaat de kerk namelijk niet helpen. In 2012 onderzocht het Barna Institute de rol van de vrouw in de kerk in Amerika. Daaruit bleek dat een flinke groep vrouwen teleurgesteld is over het gebrek aan mogelijkheden binnen de kerk. Ze voelen zich niet begrepen. Een zesde van de kerkgaande vrouwen voelt zich beperkt door hun sekse. Een op de acht vrouwen vindt dat ze niet wordt gewaardeerd en een vijfde van de vrouwen is van mening dat hun kwaliteiten niet voldoende worden benut. Wat een potentie waar niets mee wordt gedaan. En de meest opvallende uitkomst: 78% van de vrouwen is het niet eens met de stelling dat de Bijbel hen verbiedt om een leidinggevende functie in de kerk te hebben.

De kerk van 2015 kan niet om de vrouw heen. Dus mannenbroeders, evangelische haantjes, vrijgemaakte binken: als het nog niet is gebeurd, ga dat gesprek over de rol van de vrouw dan nu open en eerlijk aan. Sluit je ogen niet voor de potentie in je kerk, maar benut het. Waardeer die vrouw en ga de uitdaging aan om samen met de vrouw beelddrager van God te zijn. Laat haar spreken als ze er talent voor heeft. Gebruik haar capaciteiten als manager en leidinggevende. Geef haar de ruimte om ook op dat vlak in de kerk te mogen ontwikkelen. Voel je niet bedreigd, maar volg het voorbeeld van Jezus. In een vrouwonvriendelijke samenleving was Hij het die naar vrouwen luisterde, hen waardeerde en hen tot de eerste verkondigers van zijn opstanding maakte. Hoe duidelijk wil je het voorbeeld hebben?