‘Ik ben bang dat we als christenen wederom de fout ingaan, dit keer rondom het homohuwelijk’

Tony Campolo is een van de gezichten van The Red Letter Christians. Een sociale beweging van jonge christenen die ‘Jezus weer serieus nemen’. In zijn blog schrijf hij dat hij vanwege zijn aandacht voor sociale gerechtigheid, de afgelopen jaren steeds weer de vraag kreeg: Ben je klaar om christelijke homoseksuele stellen die een levenslange verbintenis met elkaar hebben gemaakt volledig te accepteren in de kerk?

Dubbelzinnig
“Ik heb altijd geprobeerd dit onderwerp vanuit wederzijds begrip en genade te bespreken. Maar mijn antwoord op die vraag was altijd enigszins dubbelzinnig. Een reden voor die onduidelijkheid was dat ik voelde dat ik meer kon betekenen voor mijn homoseksuele broeders en zusters. Door te fungeren als brugpersoon in de kerk. De andere reden was dat ik, net als veel andere christenen, onzeker was over wat goed is.”

Volledige acceptatie
Tony Campolo beschrijft dat hij ontelbaar veel uren in gebed, studie en gesprekken heeft gestopt om tot het punt te komen dat hij ‘eindelijk klaar is voor volledige acceptatie van christelijke homostellen in de kerk’.

Uitsluiten en afkeuren
De reden dat hij zijn standpunt over het homohuwelijk wijzigt komt onder andere door de vriendschappen die hij en zijn vrouw Peggy hebben met homoseksuele koppels. Hij komt erachter dat hun relatie vrijwel op dezelfde manier in elkaar zit als die van hem en zijn vrouw. “Deze vriendschappen hebben mij geholpen te begrijpen hoe belangrijk het is dat er een einde komt aan het uitsluiten en afkeuren van homostellen door de christelijke gemeenschap”, aldus Campolo.

Niet goed genoeg voor God
Daarnaast vindt Campolo dat kerken er alles aan moeten doen om homoseksuelen te betrekken die “de verkeerde indruk hebben gekregen dat zij mislukt en niet goed genoeg zijn voor God, vanwege het simpele feit dat ze niet hetero zijn. Als christen, is het mijn verantwoordelijkheid om niet te veroordelen of homo’s te verwerpen, maar om lief te hebben en hen te omhelzen en te betrekken bij de kerk”.

Bang dat we een fout maken
Over de bijbelse gronden tegen het homohuwelijk is Campolo kort: “Ik weet nog dat vrouwen geen onderwijzende taken in de kerk mochten vervullen. Gescheiden en hertrouwde mensen werden vaak op bijbelse gronden buitengesloten. Niet lang daarvoor pleitten sommige christenen zelfs op bijbelse gronden voor slavernij. Veel van hen waren oprechte gelovigen, maar nu zijn de meesten van ons het erover eens dat ze fout zaten. Ik ben bang dat we als christenen wederom een fout maken, daarom spreek ik mij uit”.

 

Beeld: tonycampolo.org