Schokkende docu over de sekte van Jezus Christus #terugkijken

Dat klinkt eng, maar Timo is meer een doener dan een denker en ziet vooral tegen de theorie op. De hele ochtend heeft zijn vrouw hem overhoord: het vis-symbool heet Ichtus en dat staat voor Jezus Christus Theou (Gods) Uios (zoon) Soter (Redder). De Grote Leider komt uit… Nazareth? Timo’s dochtertje van tien weet het allemaal nog beter dan hijzelf. Dat wordt later een goeie.

Bevrijd door Jezus

Timo vertelt hoe Jezus hem heeft gered. Hij had een lieve moeder, maar een vreselijke vader en belandde al jong in de criminaliteit en drugs. Heeft sinds zijn veertiende meer maanden wel dan niet in de cel gezeten. Tot hij in de club van Jezus structuur vond. Een verhaal om in te geloven. Broederschap. Doel, betekenis. Dank u, Jezus.

Voor die club heeft hij alles over, zegt hij in tranen. Alles. Precies op dat moment komt er een sms binnen. Hij moet direct naar het hoofdkwartier komen om te helpen bij de lijfstraf van Alexander. Deze ex-broeder is op bevel van leider Paulus opgepakt omdat hij negatieve dingen over Jezus heeft gezegd. Dat komt hem op een duur lesje bloedwraak te staan.

Vervolgingen

Magdalena is eindelijk weer vrijgelaten. Ze heeft jarenlang moeten zitten omdat ze de spil was in een groot netwerk van prostituees. De aanklager heeft nooit kunnen bewijzen dat zij als pooier optrad, maar Maggies louche verleden rekte het voorarrest. Petrus is door de Romeinen opgepakt met een karrenvracht vol verdovende middelen. Hij houdt vol dat hij ze wilde vernietigen nadat ze hem door een bekeerde verslaafde waren toevertrouwd. Dat hij erin is geluisd. Maar Petrus komt niet meer vrij, dit wordt een enkeltje Colosseum.

Nu Petrus wegvalt moet zijn opvolger worden benoemd; een nieuwe Grote Leider, plaatsvervanger van Christus op aarde. Jakobus is uitgekozen. De broeders brengen hem naar de Jordaan, waar hij met heilig water besprenkeld wordt. Moge de geest van Jezus hem sterk maken, moge hij in de geest van Petrus doorwerken en de club grote internationale faam bezorgen.

Terugkijktip: Satudarah, one blood

Ademloos keek ik deze week naar de docu over motorclub Satudarah. Honderd gelijkenissen met de opkomst van de vroege kerk, met de religieuze structuren en verhalen waar ik zo mee vertrouwd ben.

Het believing (een groot verhaal, zelfs een soort catechisatie).

Het belonging (groepsgevoel, bloedbroeders, onbegrensde trouw).

Het behaving (gedragsregels, sterke hiërarchie).

Satudarah verschilt in niets van een nieuwe religieuze beweging zoals die van Jezus dat ooit ook was. Inclusief de hatelijke verhouding met de rechterlijke macht, hoewel de vroege christenen voor mijn gevoel toch iets vaker te hard en echt schuldloos gestraft werden.

 


Bekijk hier de 2Doc: Satudarah One Blood

 

Beeld ANP (2011) – Robert Vos