Wat we van de blinde Daredevil kunnen leren

Het zogenaamde ‘friday fact‘ van National Geographic op Facebook had mijn aandacht vorige week goed te pakken: ongeveer 95 procent van wat bestaat in het universum is onzichtbaar. 95 procent van wat zich in het hier en nu manifesteert kunnen wij niet zomaar waarnemen zonder dat we daar moeite voor moeten doen.

Impressionistisch schilderij
De Netflixserie Daredevil draait om een blinde advocaat die een dubbelleven leidt. ’s Nachts bestrijdt hij het kwaad door gemaskerd te vechten. In aflevering 4 van het eerste seizoen wordt hem gevraagd hoe hij het ervaart blind te zijn en hoe hij toch zoveel dingen kan ‘zien’ en weten ondanks het gemis van visuele informatie. Hij legt uit dat wat hij ‘ziet’ een soort impressionistisch schilderij vormt (hij heeft tot zijn 11e kunnen zien). Verschillen in luchtdruk, temperatuur, geluid… Dit alles vormt een haarscherp beeld van de wereld om hem heen. Hij probeert er woorden aan te geven en komt uiteindelijk tot de omschrijving van zijn waarneming van de realiteit als ‘a world on fire’.

Blinde die de wereld ziet
Vraag mij of ik Jezus ooit gezien heb en ik denk aan de blinde die de wereld om zich heen wel degelijk ziet zonder schizofreen te zijn. Maar niet met zijn ogen. Wat beperkend is het eigenlijk om ervan uit te gaan dat Jezus niet bestaat omdat we Hem nog nooit met onze ogen hebben gezien. Die luttele 5% die we kunnen zien in de wereld zet ons verschrikkelijk op het verkeerde been, hoe arrogant zijn we om te denken dat we daarop kunnen baseren dat Hij niet bestaat? Als je ziet ben je soms zoveel meer blind dan wanneer je ogen niet werken.

Het klinkt misschien een beetje creepy maar Jezus is wel degelijk zichtbaar voor mij. Hij is er wanneer ik door een regenbui loop en me toch warm voel. En wanneer de aanvallende stier in een weiland waar ik doorheen wandel opeens op onverklaarbare wijze afgeleid wordt en op zijn gemak wegsukkelt. Jezus, ik zie Hem, niet met mijn ogen maar op een veel kunstiger manier. Als een impressionistisch schilderij, een kleurrijke aanwezigheid in een brandende wereld.